Mandag la Eiendom Norge frem tall som viser at boligprisene steg 2,8 prosent i Norge i august.

Samme rapport viser at boligprisene i Oslo har steget 16,3 prosent på et år etter en oppgang på 2,7 prosent i august.

Les saken: Sterkeste bolig-august på ett tiår

- I sum er dette en veldig sterk rapport. Akkurat nå er det så få boliger til salgs i Oslo at folk blir desperate. Og desperasjon driver boligprisene videre opp, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til DN.

Les dagens sak: Halvert boligutbud i Oslo

Han tror det ekstremt lave utbudet i Oslo vil føre til at prisveksten neste år må oppjusteres.

- Vi går mot årsskiftet med så små boliglagre at jeg ikke vil bli overrasket om boligprisene i Oslo stiger 10-15 prosent også neste år. Sterke tall avler sterke tall. Mange har et så desperat ønske om å bo sentralt at de betaler nesten hva som helst for å bo innenfor bomringen, men dette i seg selv er ikke noe sykdomstegn. I stedet for å bo for eksempel på Hadeland, velger man bort bil og garasje og prioriterer pengene sine annerledes. Og det er jo ikke noe galt i det, sier Andreassen.

At noen velger å bruke 10 millioner for 50 kvadratmeter på Tjuvholmen i stedet for en stor villa på landet, er en «kulturgreie», har han inntrykk av.

- Det er i alle fall ingen sak for Finanstilsynet, sier han - og advarer mot desperate grep for å stagge boligprisveksten i hovedstaden.

Overrasket over Oslo-tall

Markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosesenteret ble overrasket over at boligprisveksten i Oslo ikke endte opp høyere i august.

Nejra Macic, Prognosesenteret.
Nejra Macic, Prognosesenteret.
 

- Vi hører så mange historier om et helt vanvittig boligmarked at man skulle regnet med høyere tall, men årsaken er trolig at juli-tallene også var så sterke, sier hun til DN.

Sjekk boligprisene der du bor

Hun er enig i at desperate folk på boligjakt driver prisene opp:

- Mange har gått på mange visninger, deltatt i mange budrunder og prøver å kuppe leiligheter før visning. Det er definitivt det lave utbudet som presser boligprisene oppover i Oslo. Men nå ser vi heldigvis at igangsettingen av nyboliger øker kraftig, og om ett til to år vil dette virke prisdempende. Derfor anbefaler jeg de som har mulighet til å ha is i magen og tenke mer langsiktig i en budrunde, sier hun.

- Alle kan imidlertid ikke vente, vi har de siste to månedene sett at mange studenter vil ha leilighet NÅ, og de vil helst bo i en toromsleilighet på Sagene, Grünerløkka eller St.Hanshaugen. Med pengesterke foreldre bak seg som leter etter investeringsobjekter, blir resultatet at prisene stiger så kraftig i disse områdene, sier Macic.

Hun mener prisstigningen i Oslo fortsatt kan forklares med lavt utbud og lav rente.

- Men det betyr ikke at prisstigningen er sunn. Hvis boligkjøpere forventer at prisstigningen skal fortsette i samme tempo, kan det være litt farlig. Derfor ville jeg ikke gått «all in» i en budrunde. Det kan komme en korreksjon på sikt, selv om vi ikke ser noen tegn til dette nå, sier hun.

- Viktig å holde hodet kaldt

Nordeas administrerende direktør Snorre Storset mener boligprisveksten er overraskende sterk, og fortsetter en trend vi har sett nå gjennom året.

De kraftige prisutslagene i Oslo-markedet vitner om et underskudd på boliger, og en svært sterk etterspørsel. Vi opplever at flere unge har urealistiske forventninger til hvor mye de kan låne. Dette merker vi spesielt blant unge på boligjakt i Oslo. Det er viktig å holde hodet kaldt i et brennhett boligmarked. For førstegangskjøpere er det nå krevende å komme inn på boligmarkedet, da må man kanskje justere forventningene til bolig noe ned, sier Storset. 

Han merker seg at mange unge nå er avhengig av å ha foreldre som kan stille opp, enten som realkausjonister eller som medlåntager eller begge deler.

- Vi som bank må legge betalingsevne og sikkerhet til grunn når vi vurderer en lånesøknad. Mitt råd til de som er på boligjakt er å tenke seg godt om, den utgiften du påtar deg når du tar opp et boliglån, den skal du leve med lenge. Så lenge du kjøper bolig for å bo, og ikke for å tjene penger, så har det vist seg å være en trygg investering. Men det er selvsagt viktig å vurdere både hvor i landet du kjøper og egen jobbsikkerhet før du bestemmer deg, sier Storset.

Les også:
- Dette er helt sjukt!

Prisene på disse boligene har steget med over 23 prosent hittil i år

 

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:

Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert:

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.