Analytiker i DNB, Simen Mortensen, sier at nordmenn som kjøper boliger på disse nivåene er ekstremt eksponert mot en økning i rentenivået, skriver Finansavisen. Mortensens statistikk viser at sist gang andelen på boliglån var så høy som den er nå, var under finanskrisen i 2007/2008 og under boligkrakket i 1988.

– Betalingsevnen har gått til værs som følge av de fallende rentene. Hvis rentenivået stiger med 3 prosentpoeng vil lånekostnadens andel av nordmenns disponible inntekt øke fra 43,4 til 53,3 prosent, sier Mortensen.

Vil øke betydelig

Han mener de rekordlave rentene er grunnen til de skyhøye boligprisene.

– Dersom rentene kommer tilbake til det Norges Bank omtaler som normale rentenivåer, vil låneutgifter som andel av disponibel inntekt øke betydelig for boligkjøpere, sier Mortensen.

DnB Markets ser da en risiko for at boligprisene kan rase 20-25 prosent før de når «normalt nivå».

Mortensen ser likevel ikke at dette skal skje nå på grunn av forventninger om fortsatt lave renter de neste årene, men han ville ifølge Finansavisen likevel solgt utleieboliger som følge av rentersikoen i boligmarkedet og forventet avkastning i andre aktivaklasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  - Bolig er egentlig ikke dyrt idag


Boligbørsen dnPlus (DN+)

God grunn til boligprisvekst dnPlus (DN+)

– Det er T5PC-tilstander i boligmarkedet i Oslo dnPlus  (DN+)

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

Se rådene til fremtidens ledere om å finne sitt «purpose» og «why» her
Denne videoen ble produsert av Oslo Business Forum, og har gått som en farsott på Facebook. Video: Oslo Business Forum/Brainwells
01:30
Publisert: