- Vi liker ikke å snakke om en boligboble, og vi ser heller ingen tegn på det. Men investorandelen er et lite rødt flagg: Hvor mange investorer er det egentlig i boligmarkedet, og hva slags planer har de for boligene de kjøper? sa markedsanalytiker Nejra Macic på Prognosesenterets fagseminar i Oslo tirsdag.

Statistikken viser at en av tre bruktboliger i sentrumsnære bydeler i Oslo kjøpes som sekundærbolig. Usikkerheten er i nyboligmarkedet.

- Det finnes ingen statistikk som viser hvor mange nye boliger som kjøpes av investorer, men vi antar at det ligger høyere enn for bruktboliger. I mange prosjekter kan 200-250 boliger forsvinne på et blunk. Hvis halvparten av disse boligene kjøpes opp av investorer, og de slippes ut for salg igjen om ett eller to år, kan det føre til et boligprisfall. Dette er jokeren, sier Macic til DN.

Om investorene leier ut boligene, stiller det seg imidlertid annerledes.

- Men det kan bli boligprisfall hvis investorer legger ut mange boliger samtidig i det samme markedet, sier hun.

Venter het bolighøst

Prognosesenteret venter en boligprisvekst på rundt 7,5 prosent i år, og kanskje det dobbelte i Oslo.

- Det kan bli en het høst i boligmarkedet, sier Nejra Macic.

Mandag skrev DN om et oppussingsobjekt på Majorstuen i Oslo som gikk mer enn én million kroner over prisantydning:

Les mer her: - Dette er jo helt sprøtt. Jeg skjønner ingenting

- At en så falleferdig leilighet selges for en så ekstrem kvadratmeterpris, er oppsiktsvekkende. I tillegg må jo kjøper ut med kanskje en million kroner ekstra i oppussing, sier Macic, som viser til at man kan kjøpe en nybolig - på samme størrelse og med balkong - for den samme prisen.

- Da kan man jo lure på hva som skjer. Det er veldig rart. Men vi ser at boligkjøperne er så utålmodige i dag. De vil ikke vente ett år til boligen står ferdig, men vil ha bolig NÅ. De gidder ikke å vente. Og når man har pengesterke foreldre i ryggen, da ender man gjerne opp med å betale over 70.000 kvadratmeteren for en falleferdig leilighet på Majorstuen, sier hun.

Hun råder imidlertid folk til å ha is i magen og være tålmodige. For nyboligbyggingen ventes om et år eller to å dempe boligprisveksten.

- Vi venter at det blir igangsatt minst 34.000 boliger i år - opp ni prosent fra ifjor. Dette er den høyeste igangsettingen siden 1980. I 2017 og 2018 venter vi at igangsettingen vil falle til 33.000 boliger hvert av årene, men også dette er høye tall, sier Macic.

- Det har gått tregt på tilbudssiden de siste årene, men nå begynner det å endre seg. Og økt igangsetting vil være prisdempende når disse nye boligene slippes ut i markedet, fortsetter hun.

Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å få boliglån, kom det frem i forrige uke.

Tilsynet foreslår blant annet at bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling fjernes, slik at bankene ikke lenger kan drive skjønn.

- Feil medisin

Nejra Macic tror de nye forslagene er feil medisin.

- Når det gjelder forslaget om å fjerne enhver mulighet til å belåne mer enn 85 prosent, er dette ganske skummelt, fordi det dermed blir enda flere som må ty til forbrukslån eller kredittkort for å skaffe den nødvendige egenkapitalen, sier hun.

Macic tror veksten i kredittkortgjeld og forbruksgjeld med det dette vil øke enda mer.

- Det er mye verre å låne penger til 18-19-20 prosent enn å ha et boliglån på 2-3 prosent, sier Macic.

- Jeg tror ikke forslaget vil bidra til å dempe boligprisene i Oslo noe særlig. Det har mye mer for seg å komme med tiltak på tilbudssiden enn å regulere kredittilgangen ytterligere, sier hun.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen har også liten tro på at Finanstilsynets forslag til innstramning i boliglånsforskriften vil ha effekt på boligprisene.

- Den underliggende årsaken til at prisene stiger, særlig i Oslo, er kombinasjonen av lav realrente, som er blitt enda lavere etter at inflasjonen begynte å stige, samtidig som det er fryktelig få andre sparemuligheter for dem som kommer i formuesskattposisjon i dag, sa Holvik til DN i forbindelse med at forslaget ble lagt frem.

 

Les også: 

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.