Ivar Tollefsen, som gjennom selskapet Fredensborg har tjent en formue på utleie av boliger, satser nå på utvikling av boliger for salg.

- Mange av de eiendomsutviklingsmulighetene vi har på eksisterende eiendommer og tomter, for eksempel på Ullevål, vil ha så høy kvadratmeterpris ferdig utviklet at det ikke vil gi fornuftig avkastning ved utleie, og egner seg derfor best for salg, sier Ivar Tollefsen til Dagens Næringsliv.

- Tollefsen har hittil kun drevet med eiendom for utleie, og har ikke utviklet eiendom for salg tidligere, bekrefter Magnus Aune, som nå overtar ledelsen av Fredensborgs satsning på utvikling av bolig for salg.

Bare i eksisterende portefølje har Fredensborg utviklingsmuligheter for mer enn syv milliarder.

Skal bli stor aktør på kort tid

- Og med betydelig vilje og evne til å kjøpe tomter og utviklingsprosjekter, er dette en fantastisk mulighet til å bygge en stor aktør på kort tid, uttaler Aune.

Fredensborg er Norges største private utleieselskap av boliger med over 4.000 leiligheter for utleie, primært i Oslo-området.

Leilighetene lligger fordelt på alle bydeler i Oslo pluss Nesodden, Gardermoen, Bærum og Asker.

Selskapet eier og forvalter nesten 25.000 leiligheter i Skandinavia. 

- Hvorfor satser Fredensborg nå på salg av boliger?

- Det må du nesten spørre eieren om, men det er jo for å skape merverdier for eieren. Selskapet har jo mye utviklingseiendom, og ønsker å kapitalisere på dette gjennom salg, sier Aune.

Tollefsen regner med å tjene gode penger på boligsalg fremover, også selv om boligprisene skulle peke nedover.

- All den tid mesteparten av tomtene og eller utviklingsmulighetene ligger på eksisterende eiendommer er tomtene «gratis», vi vil derfor ha svært god lønnsomhet selv om boligprisene står stille eller til og med faller. Vårt grunnsyn er dog at prisene skal utvikle seg omtrent i takt med lønnsvekst, sier Tollefsen.

- I all hovedsak Oslo

- Er satsing på bygging for salg noe dere har tvilt dere frem til over tid, eller er det bildet den senere tid med svært høye salgspriser og moderat leieprisutvikling som gjør at dere nå satser på dette?

- Vårt utbyggingspotensial har materialisert og aktualisert seg først og fremst fordi Oslos nye kommuneplan åpner for høyere utnyttelse enn tidligere i områder og på eiendommer som ligger nær knutepunkter for kollektivtrafikk – og det gjør mange av våre eiendommer. Høyere boligpriser gir ikke flere muligheter eller kvadratmeter, men det gir bedre lønnsomhet, sier Tollefsen.

- Når dere skal vurdere nye tomter dere skal utvikle for boligsalg, hvilke områder vil dere da se på?

- I Norge er det i all hovedsak Oslo, men også vår sentrumseiendom i Asker er aktuell. I Sverige er det flere byer hvor i lengre tid har jobbet med regulering, og det er sannsynlig at vi bygger cirka 2000 boliger de neste 3-4 årene. I Sverige bygger vi både for salg som bostadsretter og for å leie ut som hyresretter. I København har vi nesten bare nybygd eiendom, hvor hele eiendommens potensial er utnyttet. Inntil videre har vi både i Norge og Sverige konsentrert oss om våre eksisterende eiendommer, og kun i liten grad kjøpt rene utviklingseiendommer. Etter hvert som vår kompetanse og organisasjon vokser og får satt seg, vil jeg ikke utelukke at vi også kjøper rene utviklingsprosjekter, sier Tollefsen.

Mange prosjekter på tegnebrettet

- Fredensborg har mange utviklingsprosjekter på tegnebrettet som skal presenteres for markedet de nærmeste årene, sier Aune i en pressemelding.

Gjennom sitt heleide selskap Fredensborg AS, sikret Tollefsen seg i fjor et totalresultat på 3,1 milliarder norske kroner, fremgår det av årsregnskapet. Det er en markant oppgang fra året før, da resultatet var 531 milllioner kroner.

Konsernet har eiendommer for rundt 30 milliarder kroner, omsetter for 1,7 milliarder kroner og sysselsetter 260 årsverk.

Les også:

Én mann, ett firma, ett år: Tre milliarder kroner rikere  (DN+)

- Jeg har kjøpt så ofte og så mye jeg kan

Slik ble Ivar Tollefsen (52) mangemilliardær (2013)

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: