I årets tredje kvartal har prisforskjellen på nye og brukte boliger minket til rundt syv prosent, ifølge en rapport fra DNB Eiendom om nybyggpriser i Oslo og Akershus tirsdag.

Gjennom siste kvartal har prisforskjellen på nytt og brukt i Oslo og blitt nesten 3.000 kroner lavere per kvadratmeter, og oppunder 4.800 kroner skiller nå kvadratmeterprisen på en brukt og en ny bolig i hovedstaden.

«I Oslo har vi imidlertid nå en uvanlig markedssituasjon der galopperende bruktpriser har gjort at prisforskjellen mellom nytt og brukt nå er historisk lav.», skriver DNB i rapporten.

Det er en nedgang på oppunder 10.000 kroner kvadratmeteren på to år, fra en prisforskjell på 14.400 kroner i samme periode for to år siden.

Bjørn Erik Øye, partner i analyseselskapet Prognosesenteret.
Bjørn Erik Øye, partner i analyseselskapet Prognosesenteret. (Foto: Tomas Alf Larsen)

«Den prosentvise prisforskjellen mellom nytt og brukt minket ytterligere i alle våre områder gjennom siste kvartal. I de fleste områder ligger imidlertid nybyggprisene rundt 30 prosent over bruktprisene, noe som historisk har vært det 'vanlige'.», heter det i DNB-rapporten.

Anbefaler å kjøpe nytt

Utviklingen DNB har avdekket i sin rapport gjør at partner i analyseselskapet Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye mener nå er tiden for å kjøpe nye boliger.

- Boligkjøpere har i dag en gyllen mulighet til å kjøpe nybygg. Det er det som er gunstigst. Det ser spekulantene også, sier Øye, som ikke er overrasket over konklusjonene i DNBs rapport.

- Dette er en utvikling vi har sett lenge. Markedet har vært veldig spesielt med ekstrem prisvekst og bruktprisene har eksplodert, sier han.

Opp 25 prosent i Oslo: Boligprisprognoser for 2017, 2018 og 2019

Øye, som er utdannet bedriftsøkonom og bygningsingeniør, påpeker at hverken byggekostnader eller nybyggprisene har økt like mye som bruktboligprisene og at det gjør at nye boliger nå selges lavere enn de bør.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Sammenligning solgte nybygg og bruktbolig 3. kvartal 2016

Kilde: DNB Eiendom, Eiendomverdi, Econ Nye Boliger

 

- Det gir grobunn for spekulasjon. Den mellomliggende fortjenesten er det spekulantene tar. Boligbyggerne har ikke klart å prise boligene, sier Øye, som mener prisene på nybygg bør ligge 20-25 prosent over bruktprisene.

- Nybygg skal ha en premie, og skal være dyrere enn brukt, sier han, og viser til at hovedgrunnen til den minskende prisforskjellen er at salgsvolumet på bruktboliger ikke er høyt nok.

Skylder på redde utbyggere

Heller ikke bransjeorganisasjonen for eiendomsmeglerforetak i landet, Eiendom Norge, er overrasket over hvordan denne prisforskjellen har utviklet seg.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Terje Bendiksby /
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Terje Bendiksby / (Foto: NTB scanpix)

- Det positive er at flere prosjekter blir lønnsomme, og utbyggerne får større tilbud ut i markedet. Det er likevel synd at boligprisene må vokse såpass mye for at boligbyggingen skal ta seg opp, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer til DN.

Han mener utbyggere ikke tør å heve prisene på boliger i Oslo-området.

- Hvorfor er prisforskjellen så lav i Oslo og ikke ellers i landet?

- Dette skyldes at bruktboligprisene har steget mye mer enn i resten av landet, og at utbyggerne er redd for å løfte nyboligprisene i Oslo-regionen for tidlig, sier Dreyer.

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

 

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.