En gjennomsnittlig boligkjøper bruker ett år fra hun begynner å titte etter aktuelle eiendommer til kjøpet faktisk er gjennomført, ifølge en undersøkelse eiendomsmeglerkjeden Krogsveen har gjennomført.

Nå vil administrerende direktør Leif J. Laugen og direktør for forretningsutvikling Karsten Onsrud bidra til en langt mer effektiv kjøpsprosess, gjennom et nystartet selskap som skal drive med boligkjøpsmegling.

– Vi har gjennom en periode vurdert dette forretningsområdet. Nå viser undersøkelsene våre at kundene vil gjerne ha et slikt tilbud. Vi kan hjelpe kunden å finne område, vurdere pris, boligens tilstand og kjøperens finansielle løfteevne, samt å håndtere budprosess og alle transaksjoner, sier Laugen.

For dette skal kunden betale 20.000 kroner.

– Vi har testet ut kundenes betalingsvilje og har kommet frem til en fast pris opp mot 20.000 kroner, sier Onsrud.

Tregt for Ek

I 2014 startet eiendomsmegler Torbjørn Ek opp med et lignende initiativ som Krogsveen gjør nå. Da skulle det koste 40.000 kroner å få hjelp. Selskapet eies ikke lenger av Ek, men er overtatt av en annen eiendomsmegler. Det er ikke mange som har benyttet seg av tjenesten. Omsetningen i 2015 var null. 

Laugen mener deres tilbud om å hjelpe kundene hele veien frem til ny bolig, ikke er et tilbud som eksisterer i større grad i dag. Han er forberedt på at det kommer til å bli noen underskuddsår mens de bygger opp virksomheten.

– I regelverket for eiendomsmeglere står det jo at man skal ta like god vare på kjøper som selger i en boligtransaksjon, men vi har vel grunn til å tro at kjøperens tillit til eiendomsmegleren ikke er like stor når man vet at det er selgeren som betaler ham, sier Laugen.

Skiller kjøp og salg

– Skal dere bare vise Krogsveen-eiendommer?

– Nei, det er utrolig viktig at det blir helt atskilte selskaper. Det skal ikke kunden være i tvil om, sier Onsrud.

Det er ikke tilfeldig at selskapet etableres akkurat nå. I et boligmarked som - i alle fall på det sentrale Østlandet - er svært hett.

– Det er ingen ulempe at markedet er så uoversiktig og går så fort som nå. Da er det nok mange som føler at de trenger en rådgiver, sier Laugen.

Undersøkelser som Prognosesenteret har gjort viser at over halvparten av boligkjøperne synes det er vanskelig å vurdere boligens tekniske standard. En tredel synes i tillegg det er vanskelig å vurdere om prisen på boligen er riktig, og vite hvordan man skal håndtere budrunden.

Krogsveen kjøper selskapet Boligkjøpsmegling AS, som tidligere Krogsveen-ansatt Trude Larsen har drevet siden 2014. Omsetningen var ifjor 430.000 kroner. Hun er glad for at hun får muligheten til å vokse i et større miljø.

– Jeg brenner for dette, og ser at det er stor etterspørsel etter hjelp, men det er ikke lett å nå ut når man er en enslig svale i et nytt marked, sier Larsen.

Hun sier at kundegruppen er svært mangfoldig.

– Fra yngre førstegangskjøpere til eldre som ikke har vært ute i boligmarkedet på 50 år.  Jeg har også hatt kunder som bor utenlands eller rett og slett har liten tid, sier Larsen.

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

ølg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Svinger seg over Numedalslågen
Gasellen Høyt og Lavt er Skandinavias største klatrepark.
01:53
Publisert: