Preben Skjold (30) og familien ante ingenting om at eneboligen de hadde kjøpt i Straume utenfor Bergen egentlig var en påbygd hytte. Huset så ut som en hvilken som helst annen bolig i området, skriver Dagens Næringsliv.

Hverken salgspapirer eller opplysninger fra selger og megler ga noen indikasjoner på at eneboligen kun var godkjent som hytte, og dermed ikke lovlig å bruke som helårsbolig.

Det ble de først klar over da de selv la huset ut for salg.

- Da fikk vi hakeslepp, sier Skjold til DN.

Tok tid
I og med at huset stod i et område som stort sett bestod av eneboliger, regnet de med at det ikke ville bli problematisk å få en bruksendringstillatelse. Vurderingen var litt for optimistisk.

Prosessen krevde nye tegninger, nabovarsler, innsending av nødvendig dokumentasjon til kommune og vegvesen.

- Det tok veldig lang tid fra vi fant ut dette til det var i orden. Vi startet salsgprosessen i april ifjor. I januar fikk vi solgt, kjøper undertegnet da kontrakten med forbehold om det ble utstedt ferdigattest, forteller Skjold. Attesten kom i februar i år, nesten ett år etter at saken ble oppdaget.

Skjold sier til DN at han er overrasket over at hverken megler eller takstmann hadde sjekket ut dette.

Ikke den eneste
Advokatene Tore Strandbakken og Dag Are Børresen i Help forsikring har møtt mange kjøpere som uforskyldt har kjøpt eiendom med gal eller manglende brukstillatelse..

- Det vanskelige i disse sakene er at det ofte er umulig å forutsi hva kommunen gjør. Reaksjonene varierer ofte også fra saksbehandler til saksbehandler, sier Strandbakken til Dagens Næringsliv.

Han roser både Protector og Fjell kommune for relativt raskt ha fått på plass en løsning i Skjolds tilfelle.

- I disse sakene opplever vi at kommunene reagerer svært ulikt. Noen sier «tjaaa», andre ingenting, mens en tredje kan si «her må alt rives», fortsetter advokaten.

Mens takstmannen ikke har noen plikt til å kontrollere at alle godkjennelser er gitt, skal megleren etter eiendomsmeglingsloven sjekke med kommunen at alt er i orden. Help-advokatene advarer likevel kjøpere mot å stole blindt på meglers opplysninger.

- Foreligger ikke de nødvendige attester, er det mest interessante å finne ut hva som er årsaken til å godkjennelse ikke er gitt. Megleren sier kanskje at det bare er en formalitet å få ferdigattesten på plass, mens det i praksis viser seg å være vanskelig, sier Strandbakken til DN.

Les også:

<b>- Blir jeg sett på som en blære om jeg sender dette? </b>

<b>Grove feil i de fleste boligtakster</b>

<b>Kalte verdiløs kjellerbod en treroms leilighet </b>

<b>- Boligmarkedet er drevet av myter </b>

Bli en smart boligkjøper
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.