–Alt er vel, bortsett fra at jeg ufrivillig har fått vektet ned aksjeeksponeringen, sier milliardær Kjetil Holta, eier og styreleder i Holta Invest.

Investoren har tapt 100 millioner kroner siden aksjenedgangen startet for fullt i juni. Han hadde investert 900 millioner kroner totalt, mesteparten på Oslo Børs. Igår snudde foreløpig vinden etter åtte handledager med kursfall. OSEBX-indeksen steg med 0,5 prosent igår. For Holta er det imidlertid en mager trøst.

«Har fått juling»

– Vi ligger på rundt 800 millioner kroner investert i aksjer per i dag. Totalt har vi en oppgang på 17 prosent på porteføljen, men vi startet med 900 millioner kroner på begynnelsen av året, sier Holta.

BLØR PÅ BØRSEN. Milliardær Kjetil Holta har fått ufrivillig vektet ned aksje­eksponeringen etter det seneste børsfallet.
BLØR PÅ BØRSEN. Milliardær Kjetil Holta har fått ufrivillig vektet ned aksje­eksponeringen etter det seneste børsfallet. (Foto: Thomas T. Kleiven)
Han satt igjen med 1,6 milliarder kroner i kontanter og 600 millioner kroner i Eramet-aksjer da industribedriften Tinfos ble solgt til det franske industrikonsernet Eramet i 2008.

– Vi kjøpte Statoil på bunn og solgte for godt over 180 kroner per aksje. Vi har fortsatt en post i DNO, som har fått juling.

Rammet av ebola-frykt

Cruiserederiet RCCL har falt med nær 13 prosent så langt i oktober, og er blant investeringene Holta har investert mest i og der han også har tapt mest i krone og øre.

– RCCL og Hydro er enkeltpostene som har dratt oss mest ned så langt, sier han.

Han tror ebolaepidemien tynger aksjemarkedet sammen med frykten for lavere veksttall i Kina og dårlige makrotall fra USA og Europa.

– Det ble for mange dårlige nyheter. At RCCL faller så mye nå kan ikke skyldes annet enn frykten for ebolaepidemien. Aksjonærene forsøker å realisere verdier, og da søker de mer trygge havner som Telenor og Gjensidige, sier Holta.

«Pyton måned»

Oslo Børs skal opp. Det mener investeringsdirektør Albert Collett i Arctic og aksjestrategene Erik Roland i Nordea og Kristian Tunaal i DNB Markets.

– Oktober er pyton måned på børsene. Alle større fall kommer om høsten, tar seg opp i november som varer til påske. Slik har det vært meget lenge, sier Tunaal.

Han tror børsfallet har stoppet for denne gang.

Roland peker på at den globale veksten øker.

– Fortsatt stimulerer sentralbanksjefer økonomien. Det er mye penger i sirkulasjon. Kontantbeholdningen hos investorene er ganske høy. Markedet er i korreksjonsmodus inntil man får bekreftelse fra eurosonen at de svake tallene man fikk spesielt fra Tyskland i august ikke representerer en endring i trenden, sier Roland.

Investeringsdirektør Albert Collett i Arctic Fund Management mener børsen vil ta seg opp igjen.

– I høst har det vært mye på engang. Konflikten mellom Russland og Ukraina, uroen i Midtøsten, opprørsgruppen IS` fremmarsj, ebolia-viruset, og dårlige veksttall fra Europa-regionen. Alle ting har virket på engang, sier Collett.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.