Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Oljedirektør Bente Nyland legger frem statistikk over aktiviteten på norsk sokkel.  Foto: Tomas Larsen
Oljedirektør Bente Nyland legger frem statistikk over aktiviteten på norsk sokkel.  Foto: Tomas Larsen les mer

Energi

Feirer halvering av kostnadene

Oljedirektoratet er svært fornøyd med utviklingen på norsk sokkel. Store kostnadsreduksjoner gjør at flere prosjekter blir lønnsomme. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi opplever nå en gryende optimisme, sa Bente Nyland, toppsjef i Oljedirektoratet da hun i formiddag la frem den årlige statistikken over aktiviteten på norsk sokkel.

Store reduksjoner i kostnadene gjør at flere prosjekter på norsk sokkel blir lønnsomme. Det kommer frem i den årlige statistikken som ble lagt frem av Oljedirektoratet torsdag formiddag. I syv prosjekter er kostnadene mer enn halvert. Disse prosjektene ble anslått å koste rundt 220 milliarder kroner i 2014. Nå er de nede i 110 milliarder kroner.

– Hovedbildet nå er en balansepris under 40 dollar fatet. For noen under 30 dollar fatet, sa Nyland.

– Grunnlaget er nå lagt for økt lønnsomhet både i eksisterende og nye prosjekter, sa Nyland i Stavanger.

Leteaktiviteten gikk kraftig med i fjor. 36 letebrønner ble boret i 2015, 20 færre enn i 2015. Det ble gjort 18 funn, et mer enn i 2015. Investerinsgstallene viser 135 milliarder kroner i investeringer, om lag 50 milliarder kroner mindre enn i toppårene 2014 og 2103.

Oljedirektoratet regner med fortsatt fallende investeringer frem til 2018. Deretter vil investeringene øke og nå nærmere 140 milliarder kroner i 2021. Et samlet anslag over utbyggingsplaner i 2017 og 2018 er 175 milliarder kroner.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør