Oslo-beboere vil ikke bruke tilstandsrapport. Boliger som selges med tekniske bygningsrapport har 38 prosent færre reklamasjoner, viser nye tall fra Altimex. Men bruken av slike rapporter varierer veldig fra sted til sted, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Nesten hvert femte boligsalg ender i krangel etterpå fordi kjøper og selger er uenige om boligens tilstand.

– Å fortelle mest mulig om boligen allerede før salget, er med andre ord en fornuftig måte å få ned det høye konfliktnivået på, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Store forskjeller
Det er store geografiske forskjeller i bruken av rapporter som forteller hvilken tilstand boligen er i.

For eksempel lager Anticimex nesten tre ganger så mange slike rapporter for boligsalg i Rogaland og Trøndelag som i Oslo og omegn.

– Boligkjøp er for de fleste av oss den største investeringen vi gjør. Da er det pussig at såpass mange ikke ønsker å vite noe om huset eller leiligheten de er i ferd med å kjøpe, sier Malmo Nilsen.

I Oslo-området selges flertallet av boligene kun med en låne- og verditakst, utført av en takstmann.

Les også:- Avskaff lånetaksten

– Låne- og verditakst forteller ikke om tilstanden til boligen. Vi ønsker oss vekk fra takstbegrepet. Takstmannen bør vurdere tilstanden, ikke bestemme prisen, sier Vidar Holm i Forbrukerrådet til Newswire.

Meglerne vet mest om pris
Forbrukerrådet mener det er meglerne som er best egnet til å fastsette prisen, blant annet basert på den tekniske vurderingen takstmannen har gjort.

– Megleren har best kunnskap om markedssituasjonen og vet hva boligen kan selges for i det bestemte området, sier Holm.

Historiske årsaker
Meglerbransjen bekrefter at de geografiske forskjellene i bruken av bygningstekniske rapporter er store.

– Vi har ikke noen god forkl#229 på forskjellene, annet enn at det ligger historiske årsaker bak. I Oslo og på Østlandet har låne- og verditaksten alltid hatt et mye bedre fotfeste enn for eksempel i Rogaland og Trøndelag, sier formann Øivind Andreas Tandberg i Norges Eiendomsmegleforbund.

Det jobbes nå fra flere hold for at en teknisk tilstandsrapport skal bli en obligatorisk del av boligsalget. Blant annet ønsker Forbrukerrådet å lovfeste dette. Da den nye eiendomsmeglerloven kom før jul, var rapporter ikke nevnt. Foreløpig ligger saken hos Barne- og likestillingsdepartementet, som er forbrukerdepartementet.

Selgeren ikke proff nok
Mens en låne- og verditakst koster 3-4000 kroner, koster en teknisk tilstandsrapport av boligen 2-3000 kroner mer.

– Selv om kjøperne helst vil ha en slik bygningsvurdering, er ikke selgeren proff nok til å til skjønne at det er et viktig redskap for å unngå krangel i etterkant. Derfor hviler et stort ansvar på megleren. Dersom de toneangivende meglerne begynner å inkludere tekniske tilstandsrapporter i områder hvor dette ikke er vanlig i dag, vil konkurrentene komme etter, sier Malmo Nilsen i Anticimex.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.