Fred-Ivar Myrseth
Fred-Ivar Myrseth
- I månedsskiftet august/september er det som å skru på en knapp. Da blir det fullt trykk på fjellet, sier statsautorisert eiendomsmegler Fred-Ivar Myrseth i Foss & Co, som selger fritidseiendommer i kronprinsparets nye hyttekommune Nore og Uvdal.

Selv om det fortsatt er god omsetning på fritidseiendommer, tror han likevel hyttemarkedet er i ferd med å roe seg litt.

- Det virker som det blir litt stillere enn ifjor høst. Da gikk det jo veldig bra. Høyere rente og uro på børsen kan gjøre at folk blir litt mer forsiktige, sier Myrseth, som har jobbet i bransjen siden 1987.

Med så høye renter, blir det vanskeligere å tjene penger på fritidsboliger som skal finansieres gjennom utleie, påpeker han.

Hva er dine erf#229er fra hyttemarkedet? Tips oss!

Bremser opp
- Hyttemarkedet følger boligmarkedet for øvrig, sier Myrseth til DN.no.

Flere nye tall fra boligmarkedet viser at boligsalget bremser opp.

Les også:
Bråstopp i boligmarkedet
Rekordmange boliger på markedet

- Så langt i år har vi har hatt en prisstigning på ti prosent. Jeg tror vi har hatt den prisstigningen vi skal ha i år, og at hyttemarkedet kommer til å flate ut. Det er ikke snakk om noen krisemaksimering, men jeg tror rett og slett ikke at prisene stiger noe mer i år, sier Myrseth.

- Aldri opplevd så tidlig trykk

Espen Eliassen
Espen Eliassen
- Salget eksploderte fra og med 6. august hos oss. Vi har aldri opplevd at trykket kommer så tidlig. Så langt ligger det an til en dobling i forhold til august ifjor, sier eiendomsmegler Espen Eliassen i Terra Eiendomsmegler Hemsedal.

Det er interessant at dette fortsetter i fjellet. Det er veldig bra trykk i Hemsedal. Det er også utlendinger som kjøper, ikke bare nordmenn.

- Så hyttesalget er ikke lenger kun basert på norske etterspørselskurver. Dansker, tyskere, nederlendere og engelskmenn utmerker seg blant utenlandske kunder. Ifølge Eliassen gikk 20 prosent av salget til utlendinger første halvår i år. Og trenden ser ut til å fortsette, ifølge Eliassen.

Hemsedal-megleren sier de har hatt en prisstigning på 8-12 prosent så langt i år, men mener det er vanskelig å si noe om prisutviklingen resten av året.

- De fleste av våre objekter går over prisantydning og takst. Markedet venter at prisene vil flate ut både i bolig- og hyttemarkedet. Det forventer vi også, men det har altså ikke skjedd så langt, sier Eliassen.

- Prioriterer fritid

Anita Moen
Anita Moen
- Det er veldig bra trykk på det som skal ut i markedet. De siste to ukene har det tatt seg veldig opp, sier eiendomsmegler Anita Moen i DnB Nor Eiendomsmegling Trysil.

Hun mener omslaget kommer når skolen begynner.

- Prisene i Trysil har hatt en viss økning, men har vært relativt stabile det siste året, sier Moen.

Hun tror salget vil bli solid utover høsten, og tviler på at høyere renter vil skremme folk fra å skaffe fritidsbolig.

- Jeg tror folk vil prioritere friluft og fritid uansett, sier det tidligere langrennsesset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.