Å handle varer på internett er en smal sak så lenge du har internettforbindelse og et kredittkort eller visakort tilgjengelig. Og med bare litt over en måned til julaften og en rekordlav dollar, kommer enda flere nordmenn til å sette seg bak tastaturet for å gjøre et skikkelig julegavekupp.

Men det mange ikke vet, er at når du handler på utenlandske nettsteder er det en hel haug med regler og gebyrer som slår inn før varen kommer til Norge.

Les også: Huskeregler for netthandel

En vare på for eksempel 210 kroner kan raskt bli dobbelt så dyr når du har betalt både Tollvesenet og Posten for å få varen din. Lenger ned i saken ser du hvor dyr en t-skjorte til denne prisen virkelig blir etter at Posten og Tollvesenet har fått sitt.

Se hvor du kan handle på internett her: Her gjør du de smarte nettkjøpene

Varer du handler fra utlandet deles inn i tre kategorier når du tar dem inn i Norge: Varer til en verdi på under 200 kroner, varer til en verdi på 200-1000 kroner og varer over 1000 kroner.

Hvilken kategori din vare faller inn under, bestemmer hvor mye du skal betale i gebyrer og avgifter til Posten og Tollvesenet.













Glem juksingen
Tror du at du kan lure Tollvesenet? Da må du tro om igjen.

Mange tror kanskje de er smarte dersom de avtaler med selger i utlandet at de skal merke forsendelsen med gave eller vareprøve i håp om at ingen kommer til å oppdage at man egentlig burde betale moms og toll på varen. Dette er imidlertid noe Posten har skjønt for lengst, og de har derfor startet å ta stikkprøver av varer med nettopp denne typen merking.

Da åpner Posten varen for å sjekke om den inneholder en varebeskrivelse, faktura eller noe annet som kan fastsette varens verdi. Dersom verdien på varen viser seg å være over 200 kroner må du betale moms og toll likevel. Da kommer nemlig et brev i posten om at du enten må gå og tollbehandle varen på tollkontoret, eller du skriver under på et skjema der du godtar at Posten tollbehandler varen og fremtidige sendinger.

Posten kan fritt åpne sendinger med grønn tolletikett, men kan ikke åpne brevpostsendinger uten tolletikett. Det kan imidlertid tollvesenet gjøre.

Noen smutthull?
Mange benytter seg av såkalte videresendingstjenester, som for eksempel myus.com eller jetcarrier.com . Da kan man fritt handle på amerikanske nettsteder som bare sender til USA.

Tjenesten fungerer slik at man oppretter en postadresse i USA gjennom nettstedet før man bestiller en vare på internett som blir sendt til din amerikanske adresse. Så sendes varen hjem til din norske adresse.

Dette er imidlertid ikke en garanti mot å betale toll og moms, da Posten har like stor rett til å åpne denne typen pakker.

Det beste rådet man kan gi er at det lønner seg å regne ut hvor mye varen kommer til å koste deg før du bestiller den på internett. Et slikt regnestykke er slett ikke vanskelig:





Varen har mer enn doblet seg i pris, fra 210 til nesten 440 kroner.

Kanskje det lønner seg å handle i butikkene hjemme likevel?

Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.