Børsene var ikke akkurat i godlune i januar måned.

Mens uttrykk som krakk, resesjon, krise og frykt herjet børsbildet, sørget mang en nordmann for å selge seg ut av sine aksjefond.

Vi hadde rett og slett ikke is nok i magen - eller skal vi heller kalle det god nok tro på det fremtidige aksjemarkedet - til å sitte gjennom uroen og vente på at fondskursene skulle svinge opp igjen.

Nettoinnløste tre miliarder
Ferske tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) viser nemlig at norske personkunder nettoinnløste hele 2,9 milliarder kroner i aksjefond i januar.

Til sammenligning nettoinnløste vi aksjefond for 6,4 milliarder kroner i løpet av hele fjoråret.

Høy nettoinnløsning betyr ikke at vi tegnet mindre fond enn før. Tvert imot fortsatte nytegningen som før. En økende andel spareavtaler, samt at noen ser muligheten til å kjøpe fondsandeler på billigsalg søget for det.

– De fleste står børsuroen av og sparer jevnt, sier direktør Bernt S. Zakariassen i en pressemelding.

Personkundenes aksjefondsbeholdning ble i løpet av januar redusert fra 88 til 74 milliarder kroner, noe som i hovedsak skyldtes kraftige børsfall verden over.

Oslo Børs Hovedindeks var spesielt hardt rammet og falt 20 prosent fra årsskiftet til månedsslutt. På det meste var indeksen ned 23 prosent fra årsskiftet.

Mange satt i ro
- Innløsingene i januar var som forventet. Det er vanlig at innløsingsnivået øker noe i tilknytning til kraftige børsfall. Samtidig er det fortsatt slik at 97 av 100 ikke lar seg styre av de kraftige kurssvingningene, hvilket er helt i tråd med anbefalingene fra uavhengige spareeksperter, sier Zakariassen.

Tegning som før
Norske personkunder tegnet brutto for 2,3 milliarder kroner i aksjefond i januar måned. Det er litt høyere enn snittet for de siste fem årene, og akkurat på snittet for de siste to årene.

- Å være medgangssupporter i aksjemarkedet straffer seg på lang sikt. Andelene vi kjøper i perioder preget av pessimisme fremstår ofte i ettertid som billige. Kjøper vi bare på stigende kurser når markedet er i hurra-stemning vil vi få dårligere avkastning enn om vi også hadde fått med oss andeler i bølgedalene. Det er derfor et godt tegn at mange benyttet anledningen til å tegne aksjefondsandeler i januar, sier Zakariassen.

- Hold deg rolig
- Sterke kursfall i aksjemarkedet er ikke tegn på at himmelen er i ferd med å falle i hodet på oss. Kurssvingninger er normalt. Nøkkelen til langsiktig meravkastning i aksjemarkedet er da også å oppføre seg som vanlig, og ikke la seg påvirke av aksjemarkedets kortsiktige humørsvingninger, sier Zakariassen.

Verdipapirfondenes forening er en ivrig anbefaler av faste månedlige spareavtaler for langsiktig aksefondssp#229.

- Spareavtaler er tvilernes og de langsiktiges beste venn. Går markedet opp, er du med på oppgangen. Går markedene ned, får du billigere gjennomsnittlig kjøpskurs. Uansett hvilken vei det går er det lurt å spare jevnlig i aksjemarkedet, sa administrerende direktør Lsse Ruud til DN.no i januar.

Les også:- Tvilernes beste venn

- Det gode med spareavtalen er at den automatiserer et gunstig sparemønster. De av oss som ønsker å bygge sparekapital som vil gi økonomisk trygghet og handlefrihet på lang sikt, slipper dermed å aktivt overtale oss selv til å plassere nye penger når vi har noe til overs etter faste og løpende utgifter hver måned. Spesielt i perioder preget av pessimisme i aksjemarkedene er det en vesentlig fordel, sier Zakariassen.

Les mer om fond og andre ting som angår din lommebok på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.