At sentralbanksjef Svein Gjedrem taler varmt for skattlegging av bolig er ingen hemmelighet. I sin siste årstale knaller han til med tall bak argumentene.

Gjedrem mener Norge kan ha mye å hente på å legge oss på et skattenivå som i OECD-landene.

- Det ville gi en årlig ekstra skatteinntekt på rundt 35 milliarder kroner, sier Gjedrem i årstalen sin.

I Oecd-landene utgjør nemlig eiendomsskattene rundt to prosent av landenes verdiskaping. I Norge er andelen 0,5 prosent.

To ganger oljefondet
Gjedrem påpeker at skattesystemet har ført til at en stor andel av husholdningens formue er i bolig.

Ifølge sentralbanksjefen kan verdien av boligkapitalen på usikkert grunnlag anslås til over 4.500 milliarder kroner.

- Mer enn halvannen gang oljefondet, sier Gjedrem.

Mer skatt på bolig, mindre på inntekt
Disse verdiene kunne altså skaffet staten store, ekstra skatteinntekter, eller gjort det mulig å lette skattetrykket på andre områder.

- Når vi vurderer skattesystemet, vil en økt skatt på eiendom ha et motstykke i redusert skatt på arbeid og foretaksomhet, sier Gjedrem.

Han presenterer også det han kaller en meny for endringer i skattesystemet. 35 milliarder kroner kan forvandles til disse lekre rettene:

  • Dersom staten hadde godtatt en redusert inntekt på ti milliarder kroner kunne de kuttet skattesatsen på alminnelig inntekt med én prosent.
  • For seks milliarder kroner kunne de økt minstefradraget for lønn med 10.000 kroner.

- Satsen for skatt på alminnelig inntekt kan for eksempel reduseres fra 29 prosent til 26 prosent kombinert med at minstefradraget øker med 25.000 kroner, foreslår Gjedrem.

Han serverer også et annet eksempel som kanskje får stående applaus under årstale-middagen i kveld.

- Et annet eksempel vil være å bruke provenyet til å ta bort formuesskatt og toppskatten. Da vil det fortsatt være litt igjen til å redusere skatten på alminnelig inntekt noe, sier Gjedrem.

Godt egnet
Gjedrem mener eiendom er godt egnet som skatteobjekt av flere årsaker: Eiendom kan ikke flyttes, og skatt på eiendom vrir heller ikke bruken av ressurser slik skatt på arbeid eller skatt på foretaksomhet gjør, mener sentralbanksjefen.

Han har også ved flere anledninger poengtert skjevheter i beskatningen av formue av eiendom. Gjedrem reagerer på at folk får fradrag for renteutgifter til bolig, men må ikke skatte av stigningen i verdi eller fordelen av å bruke egen bolig.

Les mer om Gjedrems meninger om boligmarkedet, skatt og fastrente:

- Skatten skyld i ustabilt boligmarked

- Belåningsgraden er urovekkende høy

- Folk velger jo å ta ganske stor risiko

- Kan ikke skremme folk over på fastrentelån

Les også hva Fordelingsutvalget anbefaler ministeren: Vil ha skatt på boligen