Selv om boliger kan komme til å stige videre i pris i årene som kommer, vil de i realiteten bare bli billigere, tror sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.

Årsaken er at prisene på andre varer og tjenester, og ikke minst lønningene, vil stige enda mer.

Rekord i kroner - ikke i realpris
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for norske boliger har aldri vært høyere enn nå - målt i nominelle kroner.

Boliger som ble omsatt gjennom Finn.no i august i år gikk i snitt for 26.100 kroner kvadratmeteren, ifølge den siste statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (NFF).

Det er rundt 1.400 kroner høyere enn snittprisen per kvadratmeter ved forrige pristopp, som var i august 2007. Men justert for generell prisstigning i de tre årene som har gått siden, er prisene fortsatt et godt stykke unna «all time high».

For om man regner boligprisene om til realpriser, justert for inflasjon, var prisene i august drøyt tre prosent lavere enn i august 2007.

NEF bommet på spådom
Dermed må leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) trolig innse at hans spådom fra september i fjor om ny all time high i realpriser ikke slår til i år.

Les saken: <b>- Bolig blir snart dyrere enn noensinne </b>

- Ja, det er aberet med å stikke nesen frem og mene noe - man kan bli konfrontert med det senere. For ett år siden så vi for oss en mer positiv utvikling enn det som har slått til. Men vi er ganske tett oppunder. Vi er veldig godt fornøyd med utviklingen siste året - og tror på en god utvikling fremover, skynder Dreyer å føye til.

Det skal riktignok sies at det er spådd svært lav prisvekst fremover - SSB legger i sin siste prognose til grunn 1,5 prosent neste år. I så fall skal det ikke mer til enn rundt fem prosent stigning i nominelle boligpriser i løpet av neste år, før realprisene kan passere nivået fra 2007.

Men Dreyer og andre som tror på eller spår nye reelle pristopper i det norske boligmarkedet i tiden fremover, løper en betydelig risiko for å gjøre opp regning uten vert.

Kan bli ti års nedgang
Det mener i alle fall sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Han spådde i mars 2009 at boligen kanskje aldri blir like mye verdt.

Så langt har han sine ord i behold - og han tror han vil ha det også i uoverskuelig fremtid.

- Boligprisene kommer neppe til å sette noen nye realprisrekorder fremover. Men jeg vil ikke på noen måte utelukke noe som helst - boligprisene kan svinge mye, sier Harald Magnus Andreassen.

En lav rente og et litt bedre arbeidsmarkedet kan dessuten trekke prisene opp på kort sikt, påpeker han.

Men det mest sannsynlige scenarioet han ser for seg, er en fortsettelse av den trenden man har sett i markedet i det siste - med en prisstigning som bare så vidt holder følge med den generelle prisveksten. Det vil både være bra, og ikke særlig overraskende, mener sjeføkonomen.

- Det er fortsatt dyrt med bolig i Norge, etter at prisene i mange år steg markant mer enn andre priser og inntekter. Det høye prisnivået kan løses ved at nominelle priser ikke stiger særlig de neste ti årene, mens andre priser og inntekter stiger kraftigere, sier Andreassen.

Og legger til:

- Og en dag skal renten også opp.

Tror ikke på krakk
Eller sagt med andre ord: Realprisene kan komme til å falle kontinuerlig i årene fremover - og i alle fall målt etter folks kjøpekraft vil boliger bare bli billigere og billigere - gitt at prognosen slår til.

En trøst for boligmeglerne og andre med interesse for økte priser i boligmarkedet: Det kunne vært verre.

- En slik utflating av prisene kan løse problemet med at prisnivået er for høyt i Norge, i stedet for alternativet som er boligkrakk. Men et boligkrakk tror jeg ikke på, understreker Andreassen.

For lav boligbygging?
Christian Dreyer i NEF mener det er flere argumenter som taler for fortsatt god prisvekst i boligmarkedet i årene fremover.

- For det første er det for lite boligbygging i landet. Nordmenn har også meget sterk vekst i kjøpekraften, samtidig som renten er lav over tid - og dessuten har ledigheten stabilisert seg, ramser Dreyer opp.

Andreassen i First Securities mener disse faktorene i og for seg taler for fortsatt høye boligpriser. Men særlig argumentet om for lav boligbygging, synes han er tynt.

- Prisene på å bygge nytt har kommet ned, og alt i alt kan det bygges veldig mye nye boliger også i sentrale strøk i Norge.

Harald Magnus Andreassen mener at et annet bærende element for den kraftige prisstigningen de siste årene - nå er borte.

- Den sterke prisoppgangen kom i en periode med usedvanlig rask økning av gjelden. Driveren for boligprisene var tilgang på mer kreditt. Og den gjeldsveksten vi hadde, den var kort og godt ikke bærekraftig uansett hvordan man ser på det. Finanskrisen har endret tenkemåten rundt hva som er rett og galt, både hos bankene og blant folk flest, mener han.

Diskutér saken under.



Basis for beregninger: NEF/EFFs månedlige prisstatistikk 2007-2010 i kombinasjon med tall på konsumprisvekst (KPI) fra SSB.







 

Les også: - Vi er på 7 på krakkskalaen

<b>- Bolig blir snart dyrere enn noensinne </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.