Boligen har vært langt fremme i bevisstheten hos svært mange nordmenn de siste ukene.

For mange har jobben med å måle opp størrelsen på boligen vært temmelig ulystbetont, all den stund de har vært vel vitende om at resultatet vil bli økt formuesskatt.

For andre er formuesverdien komplett uinteressant, man har såpass gjeld at man ikke vil betale formuesskatt i overskuelig fremtid.

Midt i all denne negative fokusering på bolig er det viktig å huske at det fortsatt er store muligheter for skattefrie inntekter fra egen bolig.

 

Ved utleie fra egen bolig må du, for å få skattefritak, sørge for at utleieverdien av det du leier ut ligger under utleieverdien av den delen du selv bor i. Eier du en tomannsbolig er imidlertid skattereglene for utleie enda gunstigere. Du kan selv bo i den minste leiligheten, og likevel motta skattefrie leieinntekter. Utleie av hele boligen er skattefritt, forutsatt at leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner, og du som eier selv bor i boligen resten av året.

Hva er egen bolig?
I tillegg til selve bolighuset, er andre hus på eiendommen ”som nyttes i tilknytning til det” omfattet av skattefritaket.

Garasje og uthus er typiske eksempler på bygg som ses under ett med hovedhuset. Har man en toetasjes garasje, med en hybelleilighet over garasjen, kan man altså leie ut hybelen, eventuelt også garasjen, skattefritt til leietakeren.

Ekspertenes tips om skatt på utleie av bolig

Men legg merke til at resultatet vil bli et annet ved utleie til næringsvirksomhet. I en sak som var oppe for Høyesterett i høst gjaldt spørsmålet utleie av et bygg på eiendommen, og retten kom frem til at det var skattepliktig å leie ut. I dette tilfellet hadde eieren/utleieren en garasje som senere ble påbygd med én ekstra etasje hvor det ble innredet kontorlokale, kjøkken og wc/dusj. Bygningen ble leid ut som kontor, lager og verksted.

Mye kan tyde på at vi bør bruke mulighetene mens vi har dem. Signalene fra Regjeringen er ikke oppløftende når det gjelder disse skattefrie inntektene.
Gry Nilsen

Høyesterett pekte på at det sentrale for skattefritaket var at en slik frittstående bygning ble brukt til boligformål. Retten mente at i denne saken hadde bygget endret karakter til et næringsbygg. Leier man ut et frittstående bygg, typisk et garasjebygg, til næringsformål, er det altså viktig å sørge for å bruke deler av bygget til boligformål, for eksempel som garasje, bod eller til annen oppbev#229. Da vil utleien være skattefri.

Jobber hjemme?
I disse tider, hvor flere og flere jobber i kontorlandskap, kan et komfortabelt hjemmekontor hvor man kan jobbe uforstyrret en eller flere ganger i uken, være gull verdt. Hvis kontoret kun brukes i forbindelse med jobb, er det også mulig å få noen skattefrie kroner ut av det.

Såkalt hjemmekontorgodtgjørelse settes til en andel av faktiske kostnader på hele huset. Du må altså sette deg ned og summere hva huset koster deg per år i forsikring, eiendomsskatt, kommunale avgifter og ytre vedlikehold.

Eksempel: Samlede utgifter til ytre vedlikehold, kommunale avgifter, villaeierforsikring, innboforsikring og oppvarming mv i løpet av året er 50.000 kroner. Hjemmekontoret utgjør 10 prosent av boligarealet. Som ansatt kan du motta hjemmekontorgodtgjørelse på 5.000 kroner, som tilsvarer en lønnsinntekt på ca. 9.000 kroner hvis man tjener 500.000 kroner.

Her som overalt ellers er det viktig med dokumentasjon av opplysningene, slik at arbeidsgiver er sikker på at beløpet kan utbetales skattefritt.

Mye kan tyde på at vi bør bruke mulighetene mens vi har dem. Signalene fra Regjeringen er ikke oppløftende når det gjelder disse skattefrie inntektene. Ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2011, i kapittelet ”Utfordringer i skatte- og avgiftssystemet”, viser Regjeringen til en OECD-rapport: ”Høy inntektsskatt, særlig skatt på selskapsinntekter, framheves som særlig skadelig for økonomisk vekst, mens skatt på fast eiendom vurderes som den minst skadelige skatteformen.”

Og videre: ”Norge legger allerede stor vekt på skatt på konsum sammenlignet med andre OECD-land. Skattleggingen av fast eiendom (særlig bolig) i Norge er derimot svært lav sammenlignet med andre komponenter i nasjonalformuen, og relativt lav sammenlignet med andre OECD-land.”

Gry Nilsen er advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen

Ekspertenes tips om skatt på utleie av bolig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.