Sentralbanksjef Øystein Olsen setter trolig opp styringsrenten på rentemøtet 12. mai. Det til tross for at prisveksten ligger langt under Norges Banks mål om en langsiktig inflasjon på 2,5 prosent. Inflasjonen i seg selv taler derfor snarere for en rentenedagang enn oppgang.

Årsaken er prisgaloppen i boligmarkedet.

«Veksten i boligprisene og konsumet har tiltatt. Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten snart bør settes opp», het det i sentralbankens begrunnelse for at renten ble holdt i ro ved forrige rentemøte.

Tusenlapper bak millionlån

Analysesjef Fridtjof Berents i Arctic Securities er bekymret for norske bankers utlånsregler. I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv mandag tar han til orde for høyere egenkapitalkrav til bankene - og gir samtidig oppskriften for hvordan boligmarkedet kan kjøles ned med høyere rente - uten at Norges Bank hever renten.

Berents mener norske soliditetsregler for bankene har bidratt til å holde veksten i boligprisene oppe.

- Tidligere ble boliglån tellet med en vekt på 50 prosent når bankenes egenkapitalbehov skulle beregnes. Nå blir bare ti til 15 prosent av lånet tatt med i større banker i Norge, skriver han.

Ifølge analysesjefen har Swedbank lavest risikovekt med 5,2 prosent, mens Nordea opererer med en vekt på 16,9 prosent i Norge og 6,2 prosent i Sverige.

Det innebærer at banken kun trenger noen tusenlapper i egenkapital for hver million de gir i boliglån.

- En risikovekt på fem prosent impliserer at risikovektet beregningsgrunnlag øker med 50.000 kroner i tilfellet med et boliglån på én million kroner. Med ti prosent egenkapitalkrav ville egenkapitalen måtte svare med 5000 kroner. Sagt på en annen måte krever en slik risikovekt at banken har en halv prosent av boliglånets størrelse i egenkapital, skriver han.

Nye krav kan gi høyere boligrenter
Den lave risikovekten fører til at påslaget på renten på boliglån blir lav, og bidrar dermed til å støtte opp om kredittveksten blant norske boligeiere.

- Bankene bør derfor holde mer egenkapital bak boliglånene. De kan dyttes i den retningen gjennom minimumskrav i regelverket, skriver Berents. En slik endring i regelverket kan gi høyere boligrenter, uten at Norges Bank endrer styringsrenten.

Et slikt krav vil føre til at bankene må sette opp boliglånsrenten. Berents mener et krav om 20 prosent boliglånsvekt vil øke boliglånsmarginen med et halv prosentpoeng.

Kina-topp ser mørke skyer for verdensøkonomien

De største farene for norsk økonomi: - Gjeldskrise og inflasjonsfrykt. Og alt det vi ikke vet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.