Nå er det opp til vår høyeste rettsinstans å sette den endelige standarden for hva man kan forvente av banken sin.

DnB Nor ble i lagmannsretten frifunnet i saken mot småsparer Ivar Petter Røeggen. Dommen, som ble avsagt i slutten av september, var enstemmig.

Les: Pilot-småspareren tapte i lagmannsretten

Ikke dum
- Etter å ha lest nøye gjennom lagmannsretten dom var vi ikke i tvil om at det var riktig å anke. Lagmannsretten har sett bort fra at det såkalte strukturerte spareproduktet er usalgbart, hvis forbrukerne får alle de opplysningene om produktet som er nødvendige, og som myndighetene nå har pålagt, sier Røeggens og Forbrukerrådets advokat John Christian Elden.

Fra før hadde Røeggen vunnet frem med sitt syn i både Bankklagenemnda (nå Finansklagenemnda) og i Oslo tingrett. DnB Nor ønsket imidlertid ikke å følge avgjørelsen i nemnda, og anket senere også tapet i tingretten. I september ble det klart at DnB Nor vant ankesaken.

- Lagmannsretten la til grunn at Røeggen ville ha kjøpt spareproduktet uansett hvor dårlig det er. I så fall er han den eneste i Norge som ville gjort dette, med en sannsynlighet for tap på over 60 prosent, sier Elden.

- Så dum mener vi ikke at Røeggen - og de andre forbrukerne som er rammet – er, sier han.

Les: Røeggen: - Jeg gjør meg klar for en ny runde

 

Ifølge DnB Nor var det ikke noe nytt som ble presentert i ankeskrivet banken har mottatt.

- Det er ingen overraskelser. Utover dette vil jeg ikke gå noe inn i ankeskriften. Det er Høyesterett som skal ta stilling til dette, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor.

Heller ikke DnB Nors advokat Anders Ryssdal ønsker å kommentere anken.

2.000 saker på vent
Forbrukerrådet har stilt som partshjelp for Røeggen, fordi de regner saken som en prinsippsak med betydning for flere hundre tusen andre nordmenn som også har tapt penger i såkalte strukturerte spareprodukter. Forbrukerrådet har blant annet betalt for Røeggens advokat, John Christian Elden.

- Det er svært viktig for norske bankkunder at Høyesterett tar saken opp til behandling, fordi det er 2.000 parallelle saker på vent i Finansklagenemnda, som alle sammen venter på en høyesterettsdom i Røeggens sak, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Nordmenn kan ha tapt over ti milliarder kroner på slike produkter - og denne dommen kan, om den blir rettskraftig, gjøre sjansene betydelig mindre for erstatning til andre i samme situasjon som Røeggen.

Les: - Grønt lys til bankene om å fortsette å lure kundene

- Om dommen fra lagmannsretten blir stående gir det grønt lys til bankene om å fortsette å lure kundene. Da kan de fortsette å lage kompliserte og lite gjennomsiktige avtaler som du ikke uten å være finansprofessor vil forstå. De viser frem glansbilder i møter med vanlige kunder, sa den uavhengige økonomiske rådgiveren Agnes Bergo i Pengedoktoren til DN.no tidligere i høst.

Nå gjenstår det å se om Høyesterett vil ta opp saken. Ifølge DnB Nors advokat Anders Ryssdal vil det ikke bli avgjort før om et par måneder.

Les mer:
Pilot-småspareren tapte i lagmannsretten
Røeggen: - Jeg gjør meg klar for en ny runde
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.