- Til tross for at vi lever i en optimistisk boble hvor verken verdensøkonomien eller økte renter vil lage noen sprekker, kan det skje uforutsette ting vi ikke råder over som kan velte økonomien, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Nordmenn flest er fortsatt optimister til tross for usikkerheten som råder i internasjonal økonomi, viser undersøkelse gjennomført av Synovate for DNB.

 

Ikke bekymret for renten
28 prosent tror at økonomien blir bedre det kommende året. Kun 6 prosent tror den blir dårligere, og 64 prosent tror på uendret økonomi i denne perioden.

I første halvår mente 33 prosent at økonomien ville bli bedre. Nå har riktignok optimismen fra første halvår gått tilbake med 5 prosent.

Nordmenn er heller ikke bekymret for renteutviklingen de neste 12 månedene. 75 prosent bekymrer seg ikke for dette.

- Sjekk hva økonomien din tåler. Norges Bank har riktignok nedjustert rentebanen. Men til tross for at renten spås å holdes lav lenge, er det uvanlig stor usikkerhet. Rentenivået er unormalt lavt og du må tenke på at et boliglån er langsiktig, gjerne over 20 år eller mer. Tenk på at du skal leve med boliglånet også i fremtiden, ikke bare utifra dagens rentenivå, sier Sandmæl.

Hun mener de som ikke tåler høyere lånekostnader bør vurdere å binde boliglånsrenten nå, og påpeker at det er god sp#229 å nedbetale mer på lånet nå som renten er lav.

Undersøkelsen viser at så mange som fire av fem ikke har betalt ned ekstra på boliglånet det siste året.

Sandmæl trekker frem to ting du bør prioritere hvis du har penger til overs:

* Spar opp en økonomisk buffer slik at du har til uforutsette utgifter

* Nedbetal lånet til du har en komfortabel belåningsgrad og de beste rentebetingelser

God timing for aksjemarkedet
- Har du kredittkortgjeld, toppfinansiering eller lån utover 75 prosent av boligens kjøpspris, bør det meste av sp#229en din gå til nedbetaling av lån, sier forbrukerøkonomen.

Om du ikke er bundet opp i noe av dette mener Sandmæl man bør vurdere alternative sparemåter ut fra risikovillighet, tidshorisont og behov.

- Sp#229 i egen bolig er meget gunstig, men det kan være lurt benytte flere sparemåter slik at du også får tilgang på aksjemarkedets avkastningsmuligheter. Timingen for å gå inn i aksjemarkedet er god nå, fordi kursene er lave, sier hun.

Likevel tilsier usikkerheten i verdensøkonomien at kursene kan falle ytterligere.

- Ingen kan regne med treffe den absolutte bunnen. Oppretter du en avtale for månedlig sp#229 i aksjefond, sprer du risikoen både når det gjelder timing og på flere selskap, sier Sandmæl.

Hun mener det generelt sett er sikrere å investere i fond enn å investere i enkeltaksjer hvor man må gjøre hele jobben alene.

Samlivsbrudd og arbeidsufør
Ifølge Sandmæl er det ikke bare verdensøkonomien som kan rokke ved økonomien, det er også uforutsette hendelser som det er viktig å være økonomisk rustet for.

- Et tannlegebesøk koster gjerne mer enn det smaker. Ryker vaskemaskinen kan den bli dyr hvis du må kjøpe den på avbetaling. Har du husdyr og de må til dyrlegen kan det koste deg flere tusen kroner. Hva hvis bilen ryker og den må på verksted?, spør hun.

Det er også andre mer alvorlige ting som kan snu økonomien på hodet. Hvis du blir syk, ufør eller arbeidsledig vil inntekten din gå drastisk ned.

- Folk er gjerne påpasselige med å forsikre hus, hjem og bil, men glemmer å tegne forsikringer for egen helse og egne barn. Sannsynligheten for å bli ufør er dessverre stor, men mange tenker nok at det skjer ikke meg. Men for en kvinne mellom 35 og 66 år er det 42 prosent sannsynlighet å bli arbeidsufør, sier Sandmæl.

Hun trekker også frem mulige konsekvenser av et samlivsbrudd som en kortslutning av økonomien, særlig hvis man ikke har det juridiske i orden.

- Samboere bør alltid skrive samboerkontrakt og ektefeller bør tegne ektepakt hvis det er noe de ønsker skal gå utenom fellespotten. Testament må du heller ikke glemme. Etter et brudd må du også tenke over at alle utgiftene skal dekkes av en inntekt og ikke to, sier hun.

Les mer:
Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet
Slik får du låne mer
Slik pruter du på boliglånsrenten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.