- Bra jeg er tidlig i programmet, så andre kan bidra til å løfte stemningen senere, sa sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, da han innledet på arrangementet Storaksjekvelden i Oslo, mandag kveld.

For det var definitivt ikke skjønnmaling av mulighetene til avkastning i aksjemarkedene fremover han hadde å bidra med på det åpne møtet på Thon Hotel Bristol, arrangert av Oslo Børs og Aksje Norge. Tvert om tegnet han et dystert fremtidsbilde av den sannsynlige økonomiske utviklingen fremover - i alle fall i de industrialiserte landene.

- Det er er utrolig vanskelig å være optimistisk i disse dager. Vi ser at investorene flykter inn i nødhavner som ikke gir løpende avkastning. Historiebøkene kommer til å omtale det som Den Store Resesjonen, det sterkeste tilbakeslaget siden andre verdenskrig, sa Dørum.

Italiensk mareritt
Gjeldskrisen og sparetiltakene i Europa vil i beste fall redusere veksten - ikke usannsynlig med resesjon som resultat - i verste fall kaste regionen ut i en nedgang av dimensjoner det er vanskelig å forestille seg, advarte han. Ett av fire mulige scenarier - som Dørum anslår at har 20 prosent sannsynlighet for å inntreffe - omtaler han som "The Mother of All Government Defaults".




Scenario 2Sannsynlighet: 65 prosent.

Scenario 3
Sannsynlighet: 20 prosent.

Scenario 4:Sannsynlighet: 10 prosent.

I dette scenarioet går land (blant annet Italia) konkurs, utløser bankkrise, som igjen gir kredittskvis og Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) må til slutt inn med ny bankkapital og nødlån.

- Eurosammenbrudd vil koste dyrt
Dørum synes ikke tanken på at Italia bryter ut av euroen virker særlig forlokkende.

- Vi vet at en statsgjeldskrise blir verre om man også får en bankkrise. Og enda verre om man også får en valutakrise på toppen. Dersom man får en statsgjeldskrise i Italia, vil bankene måtte halvparten i tap, det vil si 1000 milliarder euro. De italienske bankene vil være konkurs allerede før man hensyntar annenhåndseffekter. Liren vil falle 30 til 40 prosent i verdi. Det vil være oppskriften på et dypt, dypt økonomisk tilbakeslag. Jeg tror ikke noen her er kapable til å skjønne hvor dypt, sa Dørum til den fulle salen på Thon Hotel Bristol.

Dørums hovedscenario - med anslått 65 prosent sannsynlighet for å slå til - er at den europeiske sentralbanksjefen, Mario Draghi, kommer Italia, Spania og Frankrike til unnsetning på en måte som gjør at statsrentene holdes nede lenge nok til at landene klarer å spare seg i sikkerhet - noe som vil ta mange år.

Men Italia lever meget farlig, mener Dørum.

- Dersom et land må betale fire prosent rente på lånene sine, er det levelig. Det er det ikke med åtte prosent. Nå betaler Italia syv prosent, og er på kanten av stupet. Det er en selvforsterkende negativ effekt. Investorene ønsker ikke å være de siste som kjøper italiensk statsgjeld før de går ned. Men Italia er "to big to save". Det er for sent allerede, redningsfondene har for lite penger igjen. Den eneste muligheten for å holde Italia flytende, er at den europeiske sentralbanken biter i det minst sure eplet og trykker penger og kjøper italiensk gjeld, mener Dørum, som tror det vil skje.

God vekst i store deler av verden
Med heller magre utsikter til vekst og noe aksjerally i eurosonen med det første, er det likevel lyspunkter for investorer på jakt etter steder pengene kan vokse.

Dørum påpeker at selv om eurosonen er i alvorlig trøbbel, er det nok av steder i verden der veksten fortsetter i godt driv. De fremvoksende økonomiene fra Sør-Amerika, via Afrika til Russland og Asia har alle solid vekst.

- De vokser fire ganger så mye som landene i vesten, sa Dørum og viste til prognoser fra IMF.

Likevel er det ikke etter DNB-økonomens mening risikofritt å plassere aksjekapitalen i disse landene. Særlig den enorme veksten i Kina bekymrer Dørum.

- Det som skjer i Kina nå er på ingen måte bærekraftig. Det kommer jeg til å hevde til jeg går i graven, sier han.

Men samtidig understreket han at noen kinasmell ikke var rett rundt hjørnet.

- Det blir ikke i 2012 at Kina sannsynligvis kommer til å "lapse", beroliget han de fremmøtte.

Les også:

Slik sparer du når det er uro i økonomien

To kriser som truer Norge

Her er aksjene hvor du kan gjøre en kule i krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.