Boligprisene steg med 4,0 prosent i januar sammenliknet med Tror boligprisene skal opp 5 prosent i 2012 , viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Prisene er 8,4 prosent høyere enn i januar 2011.

- Etter en prisnedgang frem mot jul er prisstigningen i januar som forventet, og i tråd med våre prognoser om videre prisvekst i starten av 2012. Fortsatt høy etterspørsel og begrenset med objekter på markedet medfører en sterk start på boligåret, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,7 prosent høyere enn i desember. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i januar var positiv.

35. positive måned
- Korrigerer man for de ulike sesongutslagene er januar den 35. måneden med positiv underliggende prisvekst av de 37 månedene som er gått siden finanskrisen kulminerte i desember 2008. Prisveksten må karakteriseres som usedvanlig stabil over så lang tid, sier Laugen.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra desember til januar:

- Siden det var prisen på eneboliger som falt mest på slutten av fjoråret, er det heller ikke så overraskende at prisveksten er sterkest for denne boligtypen nå i januar, sier Laugen.

Tabeller: Sjekk boligprisene der du bor

Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry og siviløkonom Kåre Elnan i Prognosesenteret svarte på DN.no-lesernes spørsmål i nettmøte: Hva nå, boligmarked? .

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i januar var 32 dager. Det er to dager mindre enn i desember 2011, og seks dager mindre enn i januar 2011.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.

Les også:
<b>- Ulogisk at forbrukerne fortsetter å være «bullish» på å kjøpe bolig</b>
Nordmenn superoptimister på egen økonomi
- Aldri vært mer fornuftig å binde renten
Tror boligprisene skal opp 5 prosent i 2012
Nettmøte: Hva nå, boligmarked?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.