- Det er ingen tvil om at det er hetere i boligmarkedet enn det er en vinterdag i Oslo. For det er en del budrunder som har gått ganske høyt, sier leder Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Januar er vanligvis den enkeltmåneden med høyest prisstigning, likevel ble Dreyer overrasket over prishoppet på fire prosent i årets første måned.

- Men herfra og ut året tror jeg boligmarkedet nærmest blir flatt, sier Dreyer, som holder fast på at gjennomsnittsprisene i 2012 kommer til slutt ender fire prosent opp i forhold til gjennomsnittsprisene i 2011.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities tror også boligprisveksten etter hvert vil flate ut på grunn av Finanstilsynets nye og strengere retningslinjer for boliglån.

- Det kan nok stige noen måneder til, men utover våren vil det nok merkes, sier Andreassen til DN.no.

Tror retningslinjene vil virke
I januar var boligprisene opp 4,0 prosent sammenlignet med desember. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,7 prosent høyere enn måneden før.

Les saken: Kraftig boligprishopp

- Boligprisene steg videre i januar, marginalt mer enn det vi ventet. Sånn sett ser vi ingen effekter av det som eventuelt måtte komme av innstramninger basert på Finanstilsynets nye regler, sier Andreassen.

 

Han er likevel overbevist om at de nye retningslinjene etter hvert vil gi effekter i prisutviklingen. Sjeføkonomen viser til at regionbanksjef Torgeir Skirstad i DNB tidligere denne uken uttalte til Adresseavisen at rundt 30 prosent av boliglånene DNB ga ifjor ikke ville blitt innvilget dersom Finanstilsynets nye retningslinjer for boliglån hadde vært innført tidligere.

- Jeg har en sterk mistanke om at dette kommer til å virke så snart bankene får implementert det nye regelverket fra Finanstilsynet, sier Andreassen

- Slik Finanstilsynet tenker nå skal de ha inspeksjoner og følge opp på en helt annen måte enn de gjorde forrige gang. Da ble ikke regelverket etterlevd av bankene. Nå er sanksjonsmulighetene der, og da tror jeg det vil ha effekt, legger han til.

Rentehopp kan gi prisfall
Han tar likevel høyde for at flere positive tegn både fra norsk og internasjonal økonomi den siste tiden kan trekke i positiv retning for boligprisene.

- På den annen side skal det ikke mye til før det rentekuttet som ble levert blir reversert dersom økonomien kommer seg igjen, sier Andreassen.

En renteoppgang på tre prosentpoeng vil ifølge sjeføkonomen isolert sett bety at boligprisene etter hvert skal falle med nærmere 25 prosent. Selv om dette delvis vil bli kompensert av at det går bedre i økonomien og at inntektene dermed stiger, tror Andreassen at renteoppgangen vil gi betydelig innvirkning på prisene.

- Effektene av renteøkninger på boligprisene er veldig store, sier han.

Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry og siviløkonom Kåre Elnan i Prognosesenteret svarte på DN.no-lesernes spørsmål i nettmøte: Hva nå, boligmarked? .

Les også: - 50 prosent risiko for boligprisfall ute av kontroll
Nettmøte: Hva nå, boligmarked? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.