«Nyoppusset bad», skriver eiendomsmegleren i prospektet. «Støpejernsluk» supplerer takstmannen. Opplysning om hvilket materiale sluket er laget av innebærer at kjøperen ikke kan vente seg et bad etter dagens standard – selv om det er aldri så nyoppusset.

– I dag benyttes plastsluk. Det er lite sannsynlig at fagfolk har pusset opp et bad i løpet av de siste 20 årene og latt sluket være igjen, fordi overgang mellom membran og sluk er et kritisk punkt ved baderommet. Her blir det lekkasje, sier advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Voldsomme implikasjoner av beskjeden formulering? Det synes ikke norske domstoler.

Fuktige overraskelser, særlig bak vegger og gulv på bad og i kjellere topper statistikken for årsaker til klager fra boligkjøpere. Mange av overraskelsene burde ikke ha kommet som overraskelser, mener norske domstoler. For gjemt bak nøye uttenkte formuleringer i takster og markedsføringsmateriell ligger mer informasjon om risiko enn mange boligkjøpere er klar over.

Nederst i saken ser du formuleringene som oftest skaper trøbbel.








Ordkløyveri
Boligkjøpere kolliderer stadig med selgere og eierskifteforsikrings-selskaper over innhold i ord og formuleringer i retten.

– «Totalrenovert», «oppusset», «rehabilitert»? Innholdet er ikke klart definert. «Nyere»? Hva vil det si? spør direktør Merete Bernau i Protector Forsikring som gjennom eierskifteforsikring overtar boligselgeres ansvar overfor boligkjøpere.

Hun sier sprikende formuleringer også er en tilbakevendene kilde til konflikter.



I så fall ønsker Dagens Næringsliv-journalist Vibeke Larsen å komme i kontakt med dere for å høre hvilke erf#229er dere har.

Send epost til vibeke.larsen@dn.no, eller ring 93256034.




– Takstmannen omtaler for eksempel negative forhold for deretter å friskmelde det i neste setning. Typisk: «Det er målt fukt på bad. Forutsatt riktig membran vurderes fukten å være uten betydning».

Nederst i saken ser du formuleringene som oftest skaper trøbbel.

Rene ord
Både Protector og Help forsikring har bidratt til DNs liste over skumle ord og formuleringer i takster og prospekter. Bernau i Protector anbefaler boligselgere å droppe slike formuleringer som kan skape usikkerhet;

– Fortell hva som faktisk er gjort i stedet for å skrive «nyoppusset» og lignende.

Innholdet er ikke klart definert. «Nyere»? Hva vil det si? Merete Bernau, Protector Forsikring

– Boligkjøpere bør stille spørsmål ved konsekvensen av opplysninger selgeren gir, sier advokat Børresen i Help forsikring. Han anbefaler boligkjøpere å stille seg spørsmål om hvorfor enkelte opplysninger er tatt med, og hva den naturlige konsekvensen er av de ulike opplysningen er.

– Tilsynelatende ubetydelige bemerkninger gir signal om risiko. Ved bolighandel overtar kjøper denne risikoen, selv om de ikke innså rekkevidden av formuleringen, sier Børresen, og viser til domspremisser med standardformuleringer som «Opplysningene burde foranlediget spørsmål og undersøkelser».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.