Vi ønsker å ha de flinke medarbeiderne våre på jobb til enhver tid, sier administrerende direktør Gisle Jentoft i SuperOffice. It-bedriften ved Slottsparken i Oslo har tegnet helseforsikring for alle sine 90 ansatte.

Finansdirektør Ole Erlend Vormeland sier sykefraværet i SuperOffice var lavere enn gjennomsnittet også da avtalen ble tegnet i mai.

– Om det blir enda lavere, vil bare vise seg. Vi har i alle fall en trygghet om det skjer noe, sier Vormeland.

Mer enn femdoblet
Hele 360.000 personer var ved utgangen av 2012 forsikret mot å bli stående i helsekø, ifølge ny statistikk fra finansnæringens arbeidsgiver-organisasjon Finans Norge.

Da Jens Stoltenberg inntok regjeringskontorene i 2005 sammen med SV og Sp var det 68.000 som hadde denne type forsikring. Antallet personer med helseforsikring er altså mer enn femdoblet under den sittende regjeringen. Det har skjedd til tross for at de rødgrønne fjernet skattefritaket for slike forsikringer da de overtok.


















Bedriftene betaler
De aller fleste helseforsikringene er det bedrifter som betaler. Bare en av ti forsikringer – eller 32.000 – er tegnet individuelt.

Arbeidsgiverne ser seg tjent med å tegne helseforsikring for de ansatte for å unngå den offentlige helsekøen og få arbeidstagerne raskere tilbake i arbeid.

Mens det før var mest vanlig å forsikre ledergruppen og noen nøkkelpersoner, forsikrer de fleste nå hele arbeidsstokken, ifølge kommunikasjonssjef i Finans Norge, Leif Osland.

Og arbeidstagerne bruker tilbudet: I 2011 ble det rapportert cirka 87.500 skader fordelt på 300.000 arbeidstagere, ifølge et estimat fra Finans Norge.

Forsikringsselskapene garanterer behandling ved privat spesialisthelsetjeneste i Norge eller utlandet. De garanterer som regel en frist på ti dager for vurdering hvis man har henvisning til spesialist. I det offentlige er denne vurderingsgarantien er 30 dager. Regjeringen har imidlertid varslet en frist på ti dager, og vil med det få et tilbud på linje med tilbudet fra forsikringsbransjen. Dette fremgår av et høringsnotat.

  • Operasjoner: 44 prosent
  • Fysioterapi/kiropraktor: 23 prosent
  • Spesialist/diagnostikk: 23 prosent
  • Psykolog: 3 prosent
  • Rehabilitering og annet: 7 prosent.

Kilde: Finans Norge.

Fristen for selve behandlingen varierer. Jo kortere behandlingsfrist, jo dyrere forsikring. I det offentlige fastsettes behandlingsfristen individuelt.

Hvor mye raskere arbeidsgiverne får folkene sine tilbake etter sykdom hvis de forsikrer dem, har Finans Norge ikke beregnet. Danske arbeidstagerne er tre til 15 uker raskere tilbake i jobb, dersom de har lidelser i kne, ben, skuldre og rygg, ifølge en beregning fra Forsikring & Pension. I Danmark er utbredelsen av private forsikringer langt større enn i Norge: Nesten alle arbeidstagere i privat sektor er forsikret.

 

Politikk
Leif Osland mener den sterke veksten i helseforsikringer viser at det er behov for dem.

– Men tilbudet er også kontroversielt?

– Jo, helseforsikringene har bidratt til mye politisk diskusjon. Politisk er det et spørsmål om tillit eller ikke til det offentlige helsevesenet. Når det er vekst er det uttrykk for mindre tillit, sier noen. Men utbredelsen er vesentlig lavere enn i Danmark, og det kan tyde på en større tillit til helsevesenet i Norge.

Avtalen SuperOffice har tegnet med Storebrand, gir ti dagers vurderingsgaranti, og garantert behandling i løpet av 14 dager. Hva helseforsikringen inneholder, bestemmer prisen.

Inne på bedriftens utviklingsavdelingen er de ansatte helt enige med sjefene om at tilbudet er godt. – Det føltes godt å få det på plass. Nå vet vi at vi kommer lett til eksperthjelp. Jeg håper jeg ikke får bruk for det, sier Henning Kvalheim. Han og kollegaene sier de fortsatt har tillit til det offentlige helsevesenet.

– Ja, jeg har bare gode erf#229er der, så det har ikke med det å gjøre, sier Kvalheim.

– Om man stoler på det offentlige blir politikk. Det bryr vi oss ikke om. Vi vil bare vise at vi bryr oss om de ansatte, sier administrerende direktør Gisle Jentoft.





Helseforsikring:
Prisen på helseforsikring bestemmes av alderen på den ansatte:
1984 kroner i året for en ansatt på 34 år, 2936 for en på 44 år (eksempel fra If).