Avtalefestet pensjon (Afp) er en gullkantet ordning for ansatte som vil ta ut pensjon fra 62 år. Men mange arbeidstagere vet ikke at de kan miste Afp når de tar sluttpakke eller bytter jobb.

Afp- tillegget kan være verdt fra 500 000 kroner til 1,5 millioner kroner som plusses på pensjonsutbetalingen din, avhengig av hvor høy inntekt man har.

I dag, onsdag klokken 11 svarte pensjonsrådgiver Gabriel Birkeland i Tredjepart og faglig leder Morten Gjelstad i KLP på spørsmål i et nettmøte på DN.no.

Nedenfor ser du et utvalg av spørsmålene og svarene som ble gitt. Alle spørsmålene og svarene finner du nederst i saken.

Dette får du svar på: Går det an å ta ut kun afp uten å ta ut alderspensjon?

Jeg lurer på sammenhengen mellom AFP og alderspensjon i folketrygden i privat bedrift, gitt full opptjening. Jeg blir 62 neste år. Kan jeg da slutte helt i jobben, ta ut 100% AFP og ta ut redusert eller 0 alderspensjon i folketrygden?

Hilsen

Kåre

Svar:

Det er krav til uttak av fleksibel alderspensjon i folketrygden ved uttak av privat AFP. Du må minimum ta ut 20 % av din folketrygd.

Dette får du svar på: Kan arbeidsgiver pålegge deg å gå av med afp?

Har arbeidsgiver anledning til å regne inn afp i den førtidspensjon som de tilbyr en ufrivillig førtidspensjonist fra 62 år? Har ikke noe ønske om å gå av, derimot å jobbe videre og samtidig ta ut afp.

Svar:

Hvis arbeidsgiver tilbyr deg en førtidspensjon/gavepensjon kan det stilles betingelser.

Men du kan jo bare takke nei til dette og jobbe videre. Du kan ikke pålegges og ta ut AFP eller alderspensjon, det er en selvstendig rettighet som du har.

Dette får du svar på: Taper jeg afp-penger på å jobbe redusert stilling?

Jeg har det siste halvannet året vært sykmeldt på grunn av kreft. Nå er jeg på Arbeidsavkl#229spenger som gjør at jeg har gått vesentlig ned i lønn. Jeg er 53 år gammel, blir 54 i år. Det er med andre ord 8,5 år til jeg kunne få AFP. Begynner gradvis i jobb nå, men det vil trolig ta tid før jeg er i stand til å jobbe 100 prosent. Vil mine rettigheter og opptjening til AFP bli reduserert? Men tanke på AFP bør jeg begynne å full stilling så fort som mulig? Og dersom jeg blir syk igjen med langt sykefravær, vil jeg overhode ha rett til AFP?

Svar:

Kravet er at du er omfattet av AFP ordningen i 7 av de siste 9 årene før 62 år.

Det vil du rekke og det er intet krav om at du må være i 100% stilling, minimum er 20%.

AFP opptjenes også på bakgrunn av din lønnsinntekt så ja det vil være en fordel og komme i 100% stilling. Etterfølgende sykeperioder teller bare hvis du er 100 % sykemeldt. Ved 100 % sykemelding er regelen at det ikke overstiger 365 dager i løpet av de tre siste år forut for AFP uttaket.

Dette får du svar på: Kan man opparbeide og ta med seg afp-rettigheter fra en jobb til en annen?

Jeg hadde AFP i 7 år i tidligere jobb, var ledig i 3 år og begynte i jobb igjen uten AFP for 2,5 år siden. Mister jeg de 7 årene med opparbeidet AFP?

Svar:

Ja, dette mister du fordi privat AFP har som krav at du er ansatt på uttakstidspunktet.

Dette får du svar på: Bør man vente med å ta ut pensjon dersom man fortsatt er i jobb med høy lønn?

Jeg er 61, har full opptjening av tjenestepensjon på 66% av lønn (lønn ca 800'+ bonus, bil etc 200').

Jeg tenker jobbe til 67 år. Har høy gjeld. Når lønner det seg å ta ut AFP og folketrygd og hvor mange % folketrygd?

Svar:

På hvilket tidspunkt det er lønnsomt og ta ut pensjon er det ikke noe fasit svar på.

Jo lenger du venter med pensjonsuttaket jo større blir det årlige pensjonen.

Levealdersjusteringen gjør imidlertid at du ved gjennomsnittlig levealder for ditt årskull skal ha utbetalt det samme hva enten du startet pensjonsuttaket sent eller tidlig.

Mange tar imidlertid ut pensjonen tidlig for å nedbetale gjeld. For din del vil pensjonen bli underlagt høy skatt. Mitt råd er at du får satt opp noen regnestykker som blant annet viser hva du vil sitte igjen med ved 67 år etter et pensjonsuttak fra 62 år.

Dette får du svar på: Beholder du afp-tillegget du alt har fått om du etterpå får deg en ny jobb?

Vi ønsker å ansette en person på 62 år som går av med AFP hos nåværende arbeidsgiver juni 2013. Vi ønsker han skal tiltre hos oss sept/okt.2013. Vår bedrift er ikke AFP bedrift, mens personens nåværende arbeidsgiver er AFP bedrift.

Står vedkommende i fare for å miste sin AFP gjennom dette? (Vi tror han mister det hvis han sier opp før han har fått godkjent AFP, derfor utsatt ansettelsen til etter).

Svar:

Hvis han blir ansatt hos deg etter at han fått tilstått AFP er dette problemfritt.

Dette får du svar på: Når er "siste frist" for å begynne i en afp-bedrift?

Hei! Jeg jobber i på en arbeidsplass uten AFP i privat sektor. Blir 54 i år og har begynt å tenke på pensjon. Er det for sent for meg å bytte over til en arbeidsplass med AFP-ordning?

Svar:

For å kunne få rett til privat AFP, må du i 7 av de siste 9 årene, før du fyller 62 år, ha jobbet i en bedrift(er) som har privat AFP. For å kunne oppfylle dette vilkåret må du begynne i jobb med privat AFP før du fyller 55 år. Minner om at det er flere vilkår som også må være oppfylt for å få privat AFP, blant annet knyttet til inntekt, sykdom,ansatt på uttakstidspunkt og stillingsprosent.

Dette får du svar på: Siste frist for å kvalifisere til afp i offentlig sektor

Er 56 år og har jobbet 30 år i privat virksomhet uten afp. Har hatt ytelsesordning i alle år.

Vurderer å bytte til jobb i staten de siste årene av arbeidslivet. Ønsker å gå av så tidlig som mulig. Kan jeg gå av med afp om 6 år ved et slikt jobbskifte?

Vil en slik overgang til jobb i staten ha negativ innvirkning på min pensjon?

Svar:

I offentlig sektor vil du kunne ha mulighet for AFP fra 62 år. Du må ha vært sammenhengende ansatt hos samme arbeidsgiver eller innen offentlig sektor de siste 3 år før uttak av AFP i KLP, dette kravet gjelder ikke i SPK. Begge steder er det krav mht inntekt, disse er ganske romslige slik at de fleste oppfyller vilkårene hvis de har vært i arbeidslivet. Når du slutter i en privat ytelsesordning får du en fripolise hvor utviklingen i finansmarkedet avgjør årlig verdiøkning.

Dette får du svar på: Kan man kombinere afp med fripoliser?

Har fått opplyst at jeg kan få utbetalt pensjon fra Afp fra fylte 62 år. Hva med opptjente fripoliser fra tidligere arbeidsgivere?

Svar:

Det er fullt mulig å få utbetalt fripoliser fra 62 år. Verdien av dette får du ved henvendelse til pensjonsleverandøren.

Pensjonssmellen kommer neste år

Grepene som sikrer deg god pensjon

Dyre aksjefond kan gi høyere pensjon - hvis du tør ta økt risiko for tap

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.