Mange foreldre sparer i aksjer eller aksjefond for barna, enten i barnets eller eget navn. Få er imidlertid klar over at skatten på gevinsten av sp#229en kan reduseres kraftig, kanskje helt til null, om man velger å spare i barnets navn.

- Okei? Kunne han fått gevinsten skattefrit, spør Guttorm Jon Bakkehaug og far til Jogaila August på åtte år.

Familien på tre fra Sørreisa i Troms har de siste fem årene spart fast i aksjefond på vegne av minstemann i familien. Men sp#229en står i farens navn, uten at han hadde tenkt over at det kunne få betydning for lønnsomheten.

For når barn som har spart i aksjer i sitt navn blir 17 år kan de nemlig ta ut nesten 50.000 kroner årlig i skattefrie kapitalinntekter.

Ukjent mulighet
Trøsten for Bakkehaug er at de ikke er alene om å ikke å være klar over skattehullet. Få foreldre kjenner til denne muligheten, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

- Det er snakk om fullt lovlig skattetilpasning som gjelder for de som er over 17 år og har lav inntekt, men som få er klar over, sier hun.

 

Personer over 17 år kan ha inntil 47.150 kroner samlet i kapital- og lønnsinntekter i året (tilsvarende personfradraget), uten at det utløser skatt på gevinsten. Forutsetningen er at fondene eller aksjene har stått i barnets navn, og at personen ikke har lønnsinntekt som overstiger frikortgrensen på 39.950 kroner samme år som aksjefondene realiseres (selges).

Dersom ikke disse vilkårene er oppfylt må man betale vanlig kapitalskatt på 28 prosent av den skattbare gevinsten (se eksempel i egen ramme).

Sparer til bolig
8-åringen August er allerede en ganske holden mann, alderen tatt i betraktning.

- Jeg har kanskje 10.000 kroner. Og når jeg blir voksen, 20 eller 30 år gammel, skal jeg kjøpe tre etasjers hus, sånn som mamma og pappa har, sier han til DN.no.

Selv om August har sparemålet i orden og viser betydelig interesse for sp#229en, har han ifølge faren ikke helt oversikt over utviklingen på formuen. Den er nemlig betydelig høyere, blant annet som følge av betydelig oppgang i verdens aksjemarkeder.

- Han har blitt ufattelig rik på kort tid, ler Guttorm Bakkehaug.

Fondene har faktisk vokst til nærmere 80.000 kroner, etter fem år med sp#229 i to-tre forskjellige fond.

Og beløpet kan naturligvis vokse seg mye større frem til August blir 17 år. I så fall vil også den skattbare gevinsten bli betydelig.














OBS: Pass på Lånekasse-fellen!
Det er samtidig viktig å være klar over at det også er andre fordeler og ulemper knyttet til sp#229 både i barnets og foreldrenes navn (se faktaramme nederst i saken).

En av ulempene er at overformynderiet kan ta kontroll over barnets formue, dersom den overstiger et visst beløp. Denne beløpsgrensen er imidlertid nettopp justert kraftig opp, med virkning fra 1. juli. Grensen som før var 75.000 kroner er nå hevet til to ganger Folketrygdens grunnbeløp (85.245 kroner), som betyr at grensen nå er drøyt 170.000 kroner.

En annen er at Lånekassen kan avkorte stipendandelen du ellers ville hatt krav på, dersom man har for høy inntekt eller formue. For 2014 er formuegrensen 357.782 kroner, mens grensen for person- og kapitalinntekt er 157.265 kroner.

PS: Dersom aksjegevinsten er skattefri, kan man heller ikke få fradrag for tap. Har du fond eller aksjer med tap, bør du derfor vente med å selge dem til et år du har skattepliktig inntekt som du kan trekke tapet fra.




Fordeler:
  • Lånekassen: Man risikerer ikke kutt i studiestøtten, siden pengene står i foreldrenes navn.
  • Overformynderiet: Ingen innblanding, siden pengene står i foreldrenes navn.
  • Disposisjonsrett: Foreldre har disposisjonsrett til de ønsker å gi barna ansvar for sparepengene.
  • Skatt: Vanlig rente/gevinstskatt og eventuelt formuesskatt. Når fond overføres til voksne barn, overtar barna skatteforpliktelsen.

Ulemper:

  • Arveavgift: Risikerer arveavgift av både innskudd og avkastning når pengene overføres, men fribeløpene er store (470.000 kroner). Hver forelder kan dessuten gi ca. 42.000 kr årlig (1/2G) til barnet avgiftsfritt uten at det spiser av fribeløpet.
  • Ved skilsmisse og død: En risiko ved å spare i foreldrenes navn, er at pengene inngår i boet ved skilsmisse eller død.
  • Barnet kan gå glipp av skattefri gevinst (se sp#229 i barnets navn)

Sp#229 i barnets navn

Fordeler:

  • Skatt: Du kan unngå skatt på gevinsten. Fra du er 17 år må du selv skatte av kapitalgevinster. Selger du fondene etter fylte 17 år, men før du får høy inntekt, typisk mens du er student, kan skatten faktisk bli 0! Dersom kapitalinntektene (renter, fondsgevinster) er lavere enn personfradraget på 47 150 kroner, slipper du nemlig skatt. Forutsetningen er at lønnsinntekten er innenfor frikortgrensen på 39.950 kroner.
  • Foreldrene kan ikke bruke opp pengene til barna. Ved for eksempel en skilsmisse er det vanskeligere for den ene forelderen å ta pengene som er oppspart til barna dersom de står i barnets navn.

Ulemper:

  • Lånekassen: Kutt i studiestøtten hvis totalformuen er over 344.000 kroner (pr 2013).
  • Overformynderiet: Skal etter loven forvalte pengene hvis totalsummen overstiger ca 170.000 kr, men overformynderiet kan settes til side av giver.
  • Disposisjonsrett: Når barnet blir 18 år, kan hun/han selv bestemme over pengene, med mindre annet er uttrykkelig avtalt.

(Kilde: Storebrand)