Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities mener et boligkrakk er nærmere enn noen gang.

Den profilerte strategen fikk mye oppmerksomhet da han tidligere i høst gikk ut og spådde 40 prosent sjanse for 40 prosent fall i boligprisene. Siden har ny statistikk indikert at prisoppgangen kan være over for denne gang. Det har gitt Hermanrud blod på tann.

- Akkurat nå er det en uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene, sier sjefstrateg Hermanrud til DN.no.

Han gjentar med det hovedbudskapet i innlegget han holdt under et seminar i Oslo mandag kveld.

- Jeg er langt fra sikker, men tror vi har en boligboble som snart sprekker. Det er betydelig sjanse for at vi allerede er i startfasen på dette, sa Hermanrud på arrangementet.

Reelt prisfall
Mens bruktboligstatistikken for oktober viste et prisfall på 1,5 prosent sammenlignet med måneden før, tror Hermanrud det reelle prisfallet er enda større.

- Alle tidligere snupunkter i boligmarkedet har vist at prisene i realiteten faller mer enn det statistikken viser i starten. Dette fordi vi bare ser tall for de som har klart å selge, sier han.

Det er bare å forberede seg på det som kan bli en real nedtur, mener sjefstrategen.

Økt arbeidsledighet
Dersom den dystre prognosen skulle slå til, er Hermanrud først og fremst overbevist om at arbeidsledigheten i Norge vil øke betydelig.

- Hvor ille dette vil slå ut, avhenger av hvor dramatisk prisfallet blir. Jeg er imidlertid overbevist om at et prisfall på over 20 prosent vil få betydning for sysselsettingen, sier han og fortsetter:

- Det er veldig lett å undervurdere slike utslag. Effekten kan riktignok forsterkes av at boligprisfallet vil komme på toppen av fallende oljeinvesteringer.

Sjefstrategen mener myndighetene i en slik situasjon vil svare med kutte rentene og øke oljepengebruken.

- De vil også ønske en svakere krone velkommen for å få opp både konkurranseevne og sysselsetting. Dette er også årsaken til at vi heldigvis slipper å kutte lønningene med for eksempel 30 prosent slik grekerne har måttet. Med egen valutakurs, er det bare å la valutaen svekke seg, påpeker Hermanrud.

Flere krisetegn
Hermanrud understreker at sannsynlighetsanslaget hans er subjektivt, men at han blant annet bygger på empiri fra andre land.

- Se på andre land hvor boligprisene har steget mye mer enn inflasjon i en lang periode. Vanligvis har det endt med at det har gått galt. Folk burde bli skeptisk, men fortsetter i stedet å kjøpe bolig for å tjene på en fremtidig prisstigning. Det er et dårlig tegn, sier Hermanrud og fortsetter:

- At leieinntektene alene gir for lav avkastning, indikerer at boligprisene har steget for mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange er skeptiske
Ikke alle tar de pessimistiske prognosene til Hermanrud på alvor. Det kom ikke minst frem på Littarturhuset mandag, hvor et bredt spekter av fagmiljøet var representert.

«Aldri i verden», var den knappe kommentaren til økonom Kjell Senneset i Prognosesenteret. Heller ikke direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet, som sto for hovedinnlegget på seminaret, tror det står fult så ille til med det norske boligmarkedet.

Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet holdt innlegg på Litteraturhuset denne uken.
Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet holdt innlegg på Litteraturhuset denne uken. (Foto: Elin H¿yland)

Hva den siste tids prisutflating er et uttrykk for, mener Baltzersen det er for tidlig å si noe sikkert om.

Samtidig peker han på husholdningenes gjeld og boligprisene som noen av de aller viktigste risikofaktorene i norsk økonomi.

- Vår oppgave er å se på riskofaktorer og adressere disse. Og risiko er det, slår Baltzersen fast.

- Den enestående oppturen Norge har vært gjennom betyr at vi har en viss sårbarhet, noe vi også ser i boligpris- og gjeldsutviklingen. Nå må vi lene oss mot vinden - vi har all grunnet til å være forsiktige. Derfor forebygger vi blant annet ved å bidra til nøkterne kredittvureringer gjennom retningslinjer for boliglån, sa Baltzersen.

Les mer:
Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå
- Boligprisfallet gir to rentekutt neste år
Spår boligprisboom i 2016

Les også: OECD advarer Norge mot overoppheting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.