Flere benytter seg av dyre forbrukslån for å dekke bankenes krav om 15 prosent egenkapital, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Oppgangen i antall forbrukslån har en klar sammenheng med strengere egenkapitalskrav, mener styreleder Baard Bratsberg i Norske inkassobyråers forening.

Les saken: Tok opp 250.000 kroner i forbrukslån for å kjøpe bolig

- Dette er et samfunnsproblem som vi bekymrer oss for. Vi har aldri vært uenige i at det bør finnes et gjeldsregister, slik at bankene kan sjekke dette før de godkjenner boliglånene, sier barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til DN.no.

DNB og Finans Norge bekrefter overfor Dagens Næringsliv at bankene ikke kontrollere om egenkapitalen i realiteten er et forbrukslån.

Kommer på nyåret
I november trakk barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet tilbake forslaget Stoltenberg-regjeringen hadde fremmet om et norsk gjeldsregister.

- Årsaken til dette var kun at vi ville se på om det gikk an å løse registeret på en bedre måte enn den Stoltenberg-regjeringen la frem, sier Horne.

Hun bekrefter at den borgerlige regjeringen er veldig positivt innstilt til et register, og at planene vil bli gjennomført så fort et nytt forslag ligger på bordet etter nyttår.

- Det blir gjeldsregister, sier Horne til DN.no

Hun kan ikke bekrefte om registeret vil bli offentlig eller privat. Både Stoltenberg-regjeringen og bransjen har bekreftet at de mener at offentlig register er den riktige løsningen.

Egenkapitalskravene
Før valget sa finansminister Siv Jensen at hun ønsket å senke egenkapitalkravene. Etter at hun ble minister ba Jensen Finanstilsynet om en utredning rundt egenkapitalkravet. Mandag understreket departementet overfor Dagens Næringsliv at de nå avventer rapporten fra Finanstilsynet som foreligger på nyåret.

- Vi har jo sagt at vi er positive til å senke egenkapitalskravene, og det jobber vi fortsatt med. Dersom det blir slik at folk tar opp dyre lån for å finansiere bolig er det svært bekymringsverdig og beklagelig, sier Horne.

Stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortingets finanskomité mener imidlertid at lavere egenkapitalkrav ikke vil hindre at nordmenn tar opp store forbrukslån.

- Jeg er spent på å se hva de bestemmer seg for. Så raskt de kom inn i kontorene sine modererte de seg veldig. Det vil være meget kortsiktig å senke egenkapitalkravene igjen, og vi tror det vil skape større problemer senere, sier Støre.

Avviser problemer med 15 prosent
- Egenkapitalkravene kan virke strenge, men de er nødvendige for å forhindre at flere tar opp lån de ikke har råd til å betjene, sier Støre til DN.no.

- Men dersom kravene fører til at flere tar opp forbrukslån, fungerer ikke da regelen mot sin hensikt?

- Jeg tror mange allerede har lagt seg til et forbruk der en tar større risiko. Vi mener fortsatt 15 prosent egenkapital er den beste løsningen for å holde gjeldsgraden nede, sier Støre.

Les også:

Antallet inkassosaker øker kraftig

Tjener på unges gjeld

Her er velstanden enda høyere enn i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.