Ifjor sommer flyttet siviløkonom Torgeir Wemmestad-Haaland til Spania for å drive eget meglerselskap. Slik beskriver han markedet som møtte ham:

- Det finnes fremdeles veldig mye til salgs og veldig mange av eiendommene har vært ute lenge.

Med andre ord: gode muligheter til å forhandle om pris.

- Først er selgerne veldig optimistiske og håper de skal få godt betalt. Når det ligger lenge, blir selgerne ofte mer og mer motivert for å godta en markedsmessig pris, sier megleren.

Kraftig vekst
Mange nordmenn velger i dag å realisere drømmen om et eget feriehus i solen, viser ferske tall fra DNB Luxembourg.

Banken tilbyr lån med pant i utenlandsboligen i Spania og Frankrike. I 2013 økte den antall lån med 55 prosent fra 2012.

- Nordmenns interesse for bolig i utlandet økte voldsomt gjennom hele fjoråret, og det er åpenbart at den er langt større enn den var for noen år siden, sier banksjef Håkon Hansen til Dagens Næringsliv onsdag.

Dette bildet kan bekreftes fra flere hold.

Utenlandsmegleren Norsk Megling anslår at det ble solgt mellom 7000 og 8000 utenlandsboliger til nordmenn i 2013. Tallet stemmer godt overens med Prognosesenterets anslag, opplyser partner Bjørn Erik Øye i analysebyrået.

- Dette er det høyeste tallet noensinne, og en eksplosjon i forhold til hva det var for kun noen år siden, sier han og viser til at tallet var nede i godt under 2000 ferieboliger i 2009 og 2010.

Øye tror at det høye nivået holder seg i 2014.

Analysebyråets undersøkelse fra november viser at 50.000 norske husholdninger i dag går med konkrete planer om å kjøpe feriehus utenfor landets grenser. Det er ny rekord, fastslår Øye.

- Folk ser at de får mye mer for pengene i utlandet enn om de skulle kjøpt hytte ved kysten av Norge. Billige flybilletter og lett tilgjengelighet forsterker trenden, forklarer han.

- Føler det er trygt
Ifølge Prognosesenteret havner omtrent en tredjedel av nordmennene som kjøper utenlandsbolig i Spania. Det anslås at prisene på feriehus i de populære områdene i landet har falt med 40 prosent siden finanskrisen.

Megler Wemmestad-Haaland forteller at han i løpet av høsten i fjor solgte syv eiendommer til en samlet verdi av 100 millioner norske kroner. I år ser han for seg å selge en eiendom for mellom 150 og opp imot 200 millioner kroner.

Megleren tror nordmenn er mer kjøpevillige enn på lenge.

- Mange har tenkt på det lenge, og nå føler de at det er trygt å kjøpe. De ser at utviklingen i den spanske økonomien er positiv, og tror at prisene er bunnet ut, sier han.

Les mer: Nordmenn satser på ferieboliger i Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.