Ifjor bestemte Kristoffer Enger (39) og Stig Kjos (37) seg for at tiden var inne for å investere i det spanske ferieboligmarkedet.

Sammen med to andre kamerater slo de til på to eneboliger i Marbella-området på Costa del Sol i Spania. For hver av boligene betalte de rundt en million euro, tilsvarende i overkant av åtte millioner kroner. Planen er å leie ut.

- Vi tror tidspunktet er veldig gunstig for å gå inn i markedet, sier Enger.

Økte utlån
Kameratgjengen er ikke alene om å følge drømmen om solrike Sør-Europa, ifølge ferske tall fra DNBs filial i Luxembourg.

Banken tilbyr boliglån til nordmenn som skal kjøpe feriehus i Spania og Frankrike. I løpet av 2013 ga den lån til kjøp av omtrent 600 boliger i Spania og 200 i Frankrike. Det er en økning på 55 prosent siden 2012 – og en dobling siden 2011. Banken er den eneste norske som tilbyr lån med pant i utenlandsboligen. 99 prosent av kundene er privatpersoner. Majoriteten nordmenn som lånefinansierer boligkjøp i disse landene, benytter seg av tilbudet, ifølge Prognosesenteret.

Banksjef Håkon Hansen er sikker på at den økte etterspørselen etter bankens boliglån betyr at nordmenn har begynt å kjøpe mer.

- Nordmenns interesse for bolig i utlandet økte voldsomt gjennom hele fjoråret, og det er åpenbart at den er langt større enn den var for noen år siden. Dette er også inntrykket jeg får når jeg snakker med andre, sier Hansen. Han mener det først og fremst er forventninger om at prisbunnen er nådd, som trigger kjøpelysten. Det anslås at prisene på feriehus i Sør-Europa har falt med rundt 40 prosent siden finanskrisen i 2008.

- Det er ting som tyder på at markedet er på bunn. Samtidig sier vi til kundene at det er lurt å ha is i magen. Vi tror ikke på en voldsom forbedring på kort sikt. Det er fortsatt et veldig stort varelager av usolgte boliger, sier Hansen.

Han advarer samtidig mot å basere kjøpet på å skulle tjene penger på utleie. Dette er et marked som fremdeles er preget av større tilbud enn etterspørsel, understreker banksjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Kunne vært høyere
Selv om 2013 ble et rekordår for DNB Luxembourg, er Hansen overbevist om at antall lån kunne vært mye høyere. Fjorårets kraftige kronesvekkelse gjorde mange usikre og avventende, forteller han.

Gjennom 2013 svekket kronen seg mot euro med 14 prosent: Mens én euro kostet 7,34 kroner på starten av året, var prisen 8,37 ved utgangen av året.

 

- Dette gjør at mange setter seg litt på gjerdet. De regner i norske kroner, og sånn sett har jo kronesvekkelsen betydd at feriehus i utlandet er blitt dyrere, sier Hansen.

Banken krever minst 30 prosent egenkapital, og kundene kan selv velge hvilken valutaeksponering de ønsker. 90 prosent velger euro, resten stort sett norske kroner. – Å tenke valutarisiko er alltid viktig. Store valutasvingninger kan være eksempel på at det er fornuftig å ha et lån i euro, sier Hansen.

Lånte i euro
Enger og Kjos er uansett fast bestemt på at beslutningen om å gå inn i det spanske eiendomsmarkedet, var rett. De forteller at de lånte i euro, og fikk mellom 60 og 70 prosent finansiering.

- Risikoen rundt valutasvingninger er da bare knyttet til egenkapitalen, som må overføres fra norske kroner til euro. Vi har hatt litt delbetalinger. Noe har falt på en litt svakere krone, sier Enger.

Kameratene driver som et utleieselskap, og gjør alt som har med annonsering og annet å gjøre selv. Egne folk er engasjert i Spania for å passe på eiendommene og følger opp leietagerne. Investorene satser ikke minst på at golfturistene kommer på weekendbesøk utenom høysesong. De ser heller ikke bort fra at det også blir en tur på eierne de ukene boligene står ledige.

- Ferieboligmarkedet langs kysten av Spania lever et litt annet liv enn resten av boligmarkedet i landet. Det kan jo ikke sammenlignes. Så får vi håpe at vi traff et eller annet sted i nærheten av en bunn, sier Enger.

Les også på DN.no i dag:
Boligsalget stupte
Slik kan du vinne seks av Buffetts milliarder
Oppdaget kinesiske milliarder i skatteparadiser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.