Så langt i 2014 har det blitt litt lettere for norske husholdninger å få lån i banken, viser Norges Banks utlånsundersøkelse for første kvartal 2014, som ble lagt frem torsdag.

Også i forrige periode meldte bankene om små lettelser i kredittpraksisen overfor husholdningene - da for første gang siden 2009.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB viser til en mer fleksibel praktisering av egenkapitalkravet.

- Vi har ikke gjort noen store endringer i vår kredittpraksis, men vi har brukt det handlingsrommet som finansministeren har gitt oss med tanke på å være litt mer fleksible på disse kriteriene. Spesielt for unge som skal inn i boligmarkedet, sier Midteide til DN.

I februar skrev finansminister Siv Jensen et brev til Finanstilsynet om retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Her understreket hun at det er viktig at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige individuelle vurderinger av lånesøkernes gjeldsbetjeningsevne.

- Vi bruker litt mer skjønn enn tidligere basert på de signalene som har kommet fra finansministeren, fastslår Midteide.

 

Høyere etterspørsel

I den nye undersøkelsen rapporterer bankene samtidig om litt høyere etterspørsel etter lån fra husholdningene. På forhånd var det ventet at etterspørselen skulle falle noe i årets tre første måneder.

Det var etterspørselen etter vanlige boliglån og førstehjemslån som økte. Etterspørselen etter rammelån og fastrentelån falt.

- Dette er i tråd med vår oppfatning. Det er litt mer fart i boligmarkedet enn i siste halvdel ifjor og det har altså blitt litt lettere å få boliglån, sier Midteide i DNB.

Hensynet til markedsandeler

At bankene har lettet noe på sin kredittpraksis overfor husholdningene begrunner de med hensynet til markedsandeler, viser undersøkelsen.

I løpet av kvartalet har flere av bankene satt ned sine utlånsrenter.

Bankene forventer litt høyere låneetterspørsel fra husholdningene i årets andre kvartal, men ser ingen endringer i kredittpraksisen fremover.

Venter lavere marginer

Fire ganger i året gjennomfører Norges Bank undersøkelsen blant bankene i Norge, der de spør om utlån til bedrifter og husholdninger.

Fra bedrifter økte etterspørselen etter kreditt svakt i første kvartal. Også overfor disse var det små endringer i samlet kredittpraksis, melder bankene.

Mens utlånsmarginene på lån til foretakene falt, var bankenes utlånsmarginer på lån til husholdninger omlag uendret i årets første kvartal. Fremover venter de lavere marginer på lån til både husholdninger og foretak.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.