- Jeg skal feriere i Norge i år, sier Camilla Viland, valutaanalytiker i DNB Markets.

Kronen er nå på det svakeste sommer-nivået mot både euro og pund siden 2009.

Grunnen til at kronen er svak akkurat nå, har sammenheng med rentemøtet til Norges bank, 19.juni. Rentebanen ble senket mer enn de fleste hadde regnet med, noe som gjorde at flere investorer solgte sine norske kroner.

- Investorene trekker seg ut av norske kroner pga usikkerheten rundt den fremtidige rentesettingen til Norges Bank. Den økte usikkerheten skal i såfall investorer ha betalt for, forklarer Nils Kristian Knudsen, valutaanalytiker i Handelsbanken.

USA og Tyrkia

I tillegg er det ventet at den svenske riksbanken kutter renten i morgen. Dette kan også bidra til en svak norsk krone fremover, ettersom internasjonale investorer ser at også vi kan få et rentekutt , ifølge Knudsen.

- Er det fortsatt noen feriesteder som er billige for nordmenn?

- Slike spørsmål er alltid relative, men dollaren har holdt seg nokså stabil de siste tre-fire årene, på rundt 6-6,20. Derfor kan du si at en tur til USA kan være relativt billig, sier Knudsen.

- Tyrkia er fortsatt nokså rimelig. Men i de fleste ferielandene, spesielt i Europa, er det dyrere å feriere enn tidligere sommerferier, sier Viland.

Dersom du vurderer en ferietur til nabolandet, kan det være en god idé. Den svenske kronen kronen koster nå 0,92 kroner, noe som er svakere enn tidligere i år. Men det er likevel dyrere enn sommeren ifjor.

Både det britiske pundet og euroen har sin stekeste sommer mot kronen siden 2009.

Sjekk her: Hyttekalkulator

Likevel positivt for norsk økonomi

En svak krone er positivt for norsk næring som driver med eksportrettet industri.

- Dessuten kan det være positivt for norsk turistnæring, at det blir billigere å feriere i Norge, sier Viland.

Camilla Viland legger selv ferieturen sin til Norge, men understreker at det ikke er valutakursen som avgjorde reisemål.

- Folk bestiller gjerne en god stund i forveien, da er det vanskelig å spå valutakursen, sier hun.

Garantien for sol hver dag er kanskje en enda viktigere faktor når nordmenn bestemmer feriested.

Også Knudsen skal feire innenlands i sommer.

Prioriterer sol og ferie uansett

- Nordmenn prioriterer ferie veldig høyt, og kanskje enda høyere enn våre venner i Norden, sa forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til DN tidligere i sommer.

En undersøkelse utført av Nordea i samarbeid med Gallup viser nemlig at nordmenn planlegger å bruke rekordhøye kronebeløp på årets sommerferie. I år vil vi bruke 11 prosent mer enn i fjor - i gjennomsnitt 24.500 kroner hver. Økningen er særlig stor i gruppen som bruker mer enn 50.000 kroner på ferie.

Sammenlignet med de nordiske nabolandene tilsvarer det 80 prosent mer enn danskene som bruker 13.592 kroner, 72 prosent mer enn svenskene som setter av 14.210 kroner og 163 prosent mer enn finnene som bruker 9289 kroner.

 

Sjekk valutakursene her

 

Les også:
Skandiabanken kutter utlånsrenten
Kundene flokker til kalkulert tapsprosjekt
Varsler dyrere fly- og bussreiser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.