- Vi har hatt en økning i omsetningen på opp mot 40 prosent, det er helt vanvittig! utbryter Anders Topland.

Han er daglig leder i Grimstad Bådsenter, som er Norges største båtforhandler. Ifjor omsatte selskapet for omtrent 180 millioner kroner.

Forhandleren har tre avdelinger; Kristiansand, Arendal og Grimstad, som alle viser oppløftende resultater:

  • Kristiansand: Omsetningen i sommermånedene har økt med 30-40 prosent fra i fjor.
  • Arendal: Omsetningen har økt med 25 prosent fra i fjor.
  • Grimstad: Nybåtsalget økte med ti prosent denne sommeren, mens bruktbåtsalget har falt 40 prosent, det eneste omsetningsfallet til bedriften.

Det svake bruktbåtsalget i Grimstad forklarer Topland med at folk enten selger bruktbåtene sine selv, eller at det er mange førstegangskjøpere.

- Det er uansett gøy å se disse tallene. Været betyr alt for båtsalget, og med knallsommeren vi har hatt i Norge i år, har båtsalget gått utrolig bra, sier Topland.

Denne sommeren har vært blant norgeshistoriens varmeste. De siste værmeldingene fra Meteorologisk Institutt tilsier at vi nærmer vi oss tidenes varmeste julitemperatur i Oslo, på 35 varmegrader.

Etter fire elendige år startet båtmarkedet for alvor å ta seg opp igjen ifjor. I år vokser markedet nok en gang.

Disse båtene selger best

Det er spesielt 20-fots båter med muligheter for overnatting som selger bra denne sommeren.

- En slik båt koster 330.000 kroner. Vi har også solgt båter til langt over denne prisklassen, men det markedet har flatet ut i forholdt til 20-fotsbåtene, sier han.

- På rett spor

- Salget har gått betydelig opp, spesielt blant småbåtene opp mot 20-25 fot, sier administrerende direktør i Norboat, Erlend Prytz.

Norboat er en norsk bransjeorganisasjon som representerer den norske fritidsbåtbransjen. Prytz forventer en total økning på 15-20 prosent i småbåtmarkedet, og en økning på 5 prosent i totalmarkedet.

- Stemningen er positiv og dette er et løft vi trenger, etter mange magre år. Bransjen har hatt en nedgang på 65-70 prosent siden 2008. Det har vært mange konkurser og oppsigelser, men nå er vi på rett spor, sier han.

To grunner til sterke salg

- To hovedgrunner til det sterke båtsalget; Fantastisk godt vær og fjerningen av miljøavgiften som trådde i kraft 1. juli, sier Prytz.

Norboat-sjefen forklarer at Norge er at av landene i verden med høyest andel båtbrukere, og han ser optimistisk på fremtiden til båtmarkedet.

- Det vi vet er at halvparten av befolkningen bruker fritidsbåt minst en gang i året. Det er også positivt at stadig flere båter brukes av unge, sier Prytz.

Les også på DN:

- 10.000 timers innsats gjør deg ikke til ekspert

Nå er han god for over 100 milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.