Jobber du langt fra folkeregistrert adresse, kan du ha rett til å få trukket pendlerfradrag av skatten.

For å oppfylle kravene, må du på grunn av jobben pendle mellom hjemmet og en annen bostedstype på arbeidsstedet. Også de som jobber utenfor Norge kan ha rett på fradrag, gitt at man skatter i Norge.

Studier på et annet sted enn hjemstedet er ikke gyldig grunn, men flere studenter har sommerjobber utenom studietiden - for eksempel sommerjobb. Da kan dette registreres som pendling på selvangivelsen.

- Det er ikke så mange som er klar over reglene, spesielt ikke studenter, men det kan være en del å hente på det, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til DN.

Tre fradrag

Som hovedregel må en pendler reise hjem i snitt minst hver tredje uke for å ha rett på skattefradrag, med mindre du har gyldig grunn til sjeldnere hjemreiser.

Sjekk om du kan søke skattefradrag som pendler hos skatteetaten.no.

Dersom du oppfyller kravene, er tre fradrag er aktuelle: Kost, overnatting (losji) og reisekostnader. Førstnevnte er etter standardsatser, losji etter dokumenterte utgifter og reisekostnader etter standard kilometersats (1,50 kroner).

Det er ingen maksgrense for hvor mye du kan søke fradrag om innen kost og losji. Standardsatsen for kost er på 192 kroner per døgn. Dersom du kan dokumentere at nødvendig daglig kost er høyere, kan du søke om mer.

Når det gjelder reise, gis det ikke fradrag for det som overstiger 75.000 kilometer per kalenderår.

- Kan tape mye

Forbrukerøkonom Reitan understreker at det samlede beløpet kan redusere din skattbare inntekt betydelig.

- De som ikke orker å føre dette på selvangivelsen, kan nok tape mye på det, advarer hun.

Ifjor søkte 85.000 personer om fradrag i forbindelse med pendling. Til sammenligning krevde hele 470.000 ordinært reisefradrag.

- Det er ikke spesielt mye papirarbeid, men man må være klar over at ordningen finnes, sier Reitan.

Les også:

Mener aksjer lærer ungene om frykt og grådighet
Du har 1,2 millioner kroner i Oljefondet
Så mye kan din eiendom stige i verdi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.