Velgere godtar lavere skatter for de rikeste fordi de ikke vet hvor skjevt rikdommen er fordelt, er konklusjonen i en masteroppgave ved Norges Handelshøyskole.

I studien er to grupper amerikanere stilt en serie spørsmål, blant annet om hvor høy de mener toppskatten bør være. Mens én gruppe ble informert om den voksende inntektsforskjellen i USA, fikk en annen gruppe ikke slik informasjon.

Gruppen som fikk denne informasjonen, ønsket hardere skattlegging av de rikeste enn gruppen som ikke fikk noen forhåndsinformasjon, skriver Klassekampen.

- Gir venstresiden en fordel

NHH-professor Alexander Cappelen, som har vært veileder for masteroppgaven, mener studien er relevant for den norske skattedebatten.

- Selv om nordmenn nok har et langt mer realistisk bilde av hvordan økonomisk inntekt fordeler seg i befolkningen, er det mange som ikke er klar over hvor skjevt formue er fordelt. Det gir venstresiden en fordel i debatten, sier Cappelen.

For høyresiden er utfordringen å få folk til å tro at de er rike eller kommer til å bli det. Da er det enkelt å få støtte for skatteletter til de rike, mener Cappelen.

- Virkelighetsforståelse er helt sentralt i politikken, også i skattediskusjonen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.