Bankene har den senere tiden hatt gode marginer og tjent gode penger på boliglån.

Idag kutter Sparebank 1 Telemark rentene til et rekordlavt nivå, og flere analytikermiljøer forventer at de store bankene til slutt følger etter de små og kutter renten.

Les:
Landets billiigste boliglån

- Lave renter i minst tre år

- Alle de store bankene fraviker prislistene sine betydelig allerede, så jeg tror det kommer et rentekutt, sier daglig leder Kai Kristoffersen i boliglånsformidleren Bankpartner.

Enkeltkunder har i lengre tid med hell forhandlet seg til bedre betingelser enn de har blitt tilbudt i utgangspunktet, men her har norske bankkunder litt å gå på.

- Det er overraskende lite «shopping», alle skriveriene tatt i betraktning, sier Kristoffersen, som mener folk har lite bevissthet rundt mulighetene for å forhandle om rentebetingelsene.

- Lar lånet gå sin gang

Her støttes han av autorisert finansiell rådgiver Kristian Bjørnøy i Origo Boligfinans.

- De fleste lar lånet gå sin gang etter at de har signert papirene i banken. Veldig få er klar over hvor mye det er å hente på å ta en runde med bankene. Vi merker at folk blir overrasket over de store besparelsene det er mulig å forhandle frem, sier Bjørnøy.

Dette er en myte, mener kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea.

- Vi opplever at norske bankkunder er flinke til å følge opp renten på boliglånet sitt, men de er også opptatt av å ha en bank som er tilgjengelig hele døgnet, har gode rådgivere og har en god nett- og mobilbank, sier Strømstad.

Bjørnøy mener det er en tendens at bankene er rausere overfor enkelte kundegrupper, blant annet velutdannede, unge mennesker med gode lønnsutsikter.

Dette er ikke Kristoffersens erfaring.

- De bankene vi har avtale med holder seg til 85 prosent av verdi/kjøpesum, samt at de de er veldig opptatt av kundenes likviditet. Så vi har ikke inntrykk av at bankene er blitt rausere, sier han.

- Vil nok øke folks investeringslyst

En allerede lav rente, som i tillegg kan være på vei ned, bidrar til å holde temperaturen oppe i boligmarkedet.

- Forventninger til nedjustering av boliglånsrenten er en av flere faktorer som direkte påvirker aktiviteten i boligmarkedet. Nå er renten allerede lav, men en ytterligere reduksjon vil nok øke folks investeringslyst, sier administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendom.

Hun påpeker at forventninger til renteutviklingen ikke er den eneste årsaken til den høye aktiviteten i boligmarkedet.

- Det er en kombinasjonen av lav rente og bankenes økte utlånsvilje. Flere får nå innvilget sin lånesøknad.  Det gir flere besøkende på visning og antall budgivere har økt noe sammenliknet med våren 2014, sier Ulvness.

I første kvartal 2014 ble 40 prosent av boligene som Eie formidlet solgt til eller over takst. Nå nå selges 60 prosent av boligene til over takst.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.