Det fremkommer av en undersøkelse utført av DNB Eiendomspuls.

Dette er et høyt tall, mener direktør Stein Stavrum i Husleietvistutvalget (HTU).

- Vi har sett en sterk økning i antall utleiekonflikter. Det er nå 1360 klager som skal realitetsbehandles over hele landet, opplyser han.

Antallet utleietvister er høyest i Oslo og Akershus. Her er det 880 saker som skal opp til behandling, mot 280 i Hordaland og 353 i landet for øvrig. I fjor økte antallet mottatte klager med 11 prosent.

Stavrum tror terskelen for å klage på hverandre rett og slett er har blitt lavere.

- Det kan virke som mye handler om rettsliggjøring og at det skal mindre til før vi tar konflikter opp til megling, sier han.

Flest erstatningssaker

Skader på leilighet, manglende rengjøring, utestående innbetaling etter avsluttet leieforhold og oppsigelser topper konfliktlisten fra utleiers side.

Leietakerne klager mest på manglende tilbakebetaling av depositum.

-  Den typiske saken er at utleier sender inn klage med en liste over ting som må males igjen eller riper i parketten som må erstattes. På den andre siden klager leietaker på at det er vanskelig å få tilbake depositumspenger som ikke er direkte innbetalt til egen depositumskonto, forklarer Stavrum.

Hans beste råd for begge parter er å inngå en standard leiekontrakt i tillegg til å gå gjennom boligen rom for rom - både i forkant og etterkant av leieforholdets varighet.

- Gå sammen gjennom leiligheten før oppstart og skriv opp hva som kan forventes av slitasje, samt en registrering av hakk og skader som allerede er der. Lag en utflytningsprotokoll når leietaker har flyttet ut. Blir det uenighet oppfordrer vi til å komme til megling og få profesjonell hjelp til å ordne opp.

Senior kommunikasjonsrådgiver for bolig og finans John E. Andersson i Forbrukerrådet, opplyser at utleiere og leietakere jevnlig tar kontakt for å svar på spørsmål i forbindelse med leieforholdet.

- Men de store og alvorlige tvistene er det Husleietvistutvalget som håndterer, sier han.

Menn tjener mest

I undersøkelsen kommer det også frem at mannlige utleiere tjener mer enn kvinnelige utleiere - uten at selve årsaken til dette er kjent.

35 prosent av kvinnene oppgir at de har en inntekt på mellom 3000 og 5999 kroner, mot 34 prosent menn. Menn oppgir derimot i større grad å tjene mellom 9000 og 15 000 kroner eller mer.

Direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom finner det merkelig, men ønsker ikke å spekulere i hvorfor det er slik.

- Det er overraskende. Inntekten skulle normalt ha vært den samme for begge kjønn, sier han.

LES OGSÅ: Fengsel kan bli neste stoppested

Frykt for ny it-sprekk(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.