Det er sjelden det blir levert et lovforslag til regjeringen, hvor lederen av utvalget foreslår at regjeringen ikke bør starte på lovarbeidet. Men det fikk finansminister Siv Jensen i hendene i dag.

Medlemmene i Banklovkommisjonen, som består av arbeids- og arbeidsgiverorganisasjonene, samt finansnæringen og akademia, har i to år prøvd å bli enige om hvordan et nytt ytelsespensjonsprodukt kan se ut. 

Konklusjon: de ble delvis enige om hvordan produktet skulle se ut - men på ingen måte enige om et nytt produkt i det hele tatt var nødvendig. 

Bør stilles i bero
Leder i Banklovkommisjonen, professor Erling Selvig, sier at den to år lange diskusjonen i komiteen har vist at det ikke er mulig å bli enig om grunnleggende spørsmål angående produktet.

- Derfor mener jeg at det videre lovarbeidet bør stilles i bero inntil en bred høring har vist om det er mulig å komme med samlende løsninger på hittil omtvistede og uavklarte spørsmål, sier Selvig.

Striden står mellom arbeidstagerorganisasjonene som LO og YS på den ene siden, og arbeidsgiverorganisasjonene som NHO på den andre siden. LO vil beholde ytelsesordningen, men det vil ikke NHO.

Bra for ansatte - dårlig for arbeidsgiver
Ytelsespensjon er en pensjonsordning som gir deg en garantert sum av din sluttlønn som pensjonist - og som betales ut så lenge du lever. Selv om tallet er raskt synkende, har fortsatt 181.000 arbeidstagere ytelsespensjonsordning gjennom sin arbeidsgiver.

Ytelsespensjon anses som en god løsning for de ansatte, men ikke for bedriftene som betaler for ordningen. De lave rentene og høyere levealder blant yrkesaktive har sendt bedriftenes pensjonskostnader rett til værs. I år ble regningen i gjennomsnitt 15–20 prosent høyere.

Svært mange arbeidstagere har derfor blitt flyttet over på innskuddspensjon de siste årene. Ifjor ble 34.000 ansatte i 629 bedrifter flyttet over på innskuddspensjon, ifølge Finans Norge. Det er en dobling fra året før. 1,2 millioner arbeidstagere har nå innskuddspensjon.

Blåkopi
Da Banklovkommisjonen for to år siden la frem forslaget om nye pensjonsprodukter – såkalte hybrid tjenestepensjon –- var det nettopp for å lansere et alternativ til ytelsespensjon. Arbeidstagerorganisasjonen presset imidlertid på for at de bedriftene som har ytelsespensjon i dag skulle få en mulighet til å fortsette å tilby det. Den gang finansminister Sigbjørn Johnsen ga derfor Banklovkommisjonen mandat til å utrede muligheten. Svaret som kom i form av et lovforslag tirsdag, er imidlertid nærmest en blåkopi av det ene hybridproduktet som ble lansert for to år siden. (se faktaboks).

– Da vi fikk dette oppdraget var det mye uro rundt pensjonspørsmålet. Det var en sterk oppfatning om at ytelsespensjon var langt bedre enn innskuddspensjon. Men vi laget jo hybdridproduktene nettopp for at bedriftene skulle få en mulighet, sier Selvig.

Direktør for næringspolitikk i Storebrand, Jan Otto Risebrobakken, sier Banklovkommisjonens utredning prøver å svare på et spørsmål ingen har stilt.

– Det er ingen av våre kunder som har etterspurt en ny ytelsespensjon. Innskuddspensjon og den nye hybridordningen er fullgode alternativer til bedrifter som avvikler de gamle ytelsesordningene, sier Risebrobakken. Han tror forslaget kommer til å bli lagt i skrivebordskuffen i Finansdepartementet.

 

 

Les også:  Knuser sparemyter

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.