16 prosent av de spurte frykter at de kan havne i økonomisk uføre på grunn av høy gjeld.

Det er folk under 40 år som i størst grad frykter å havne i pengeproblemer. Hver femte i alderen 18-29 år er redd for det, mens hver fjerde i alderen 30-39 år sier det samme.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 og programleder i TV3-serien «Luksusfellen» mener sammenhengen er naturlig. Unge har liten egenkapital og mindre å gå på, og de sliter gjerne med høy belåning. Dessuten har de større grunn enn eldre kolleger til å være redde for å miste jobben, påpeker Gundersen.

Situasjonen kan bli vanskelig for dem med høy gjeld dersom rentene øker, de økonomiske tidene forverres eller at boligprisene faller, legger han til.

Ekstra sårbare med høy gjeld

– Når vi ser hvilke urolige tider vi står overfor i Norge, med oljepris langt under 60 dollar fatet og stigende arbeidsledighet, bør nok flere tenke over sitt eget forbruk, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Hun viser i likhet med Gundersen til at de med høy gjeld er ekstra sårbare hvis rentene øker, eller hvis inntekt faller bort eller man utsettes for samlivsbrudd. Da kan man risikere å måtte selge boligen, forklarer Setsaas. Unge og nyetablerte bør derfor være forsiktige, mener hun.

– Mange har ikke opplevd tider med høy rente. Dermed har de ikke forståelse for hva det vil koste om renten, og dermed utgiftene, dobles, sier Setsaas.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Økonomiprofessor advarer: - Kan nærme seg en investeringsboble

 
Dystert for Norge, men fortsatt tro på egen økonomi  

- Farlig å venne seg til lave renter