Prisutviklingen i boligmarkedet bremset opp over hele landet i juli, med unntak av ett sted: Oslo.

Samtidig faller utleieprisene i hovedstaden, og gjennomsnittlig utleiepris for ettroms ligger nå 1,3 prosent under prisen på samme tid i fjor, viser statistikk fra Utleiemegleren.

På Oslo Vest har eksempelvis leieprisen for en ettroms-leilighet falt fra 10.197 kroner i måneden i 2012 til 9.540 kroner i juli i år, ifølge tallene.

Bakgrunnen for prisfallet er et stort tilbud av utleieboliger på markedet, påpeker kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

- Denne gangen kan vi ikke melde om prisrekorder som vi stort sett har gjort hver eneste sommer, vedgår han.

Så hvordan bør nordmenn på boligjakt forholde seg til at eie- og leieprisene går i hver sin retning?

- I utgangspunktet er det en fordel å eie i dag. Samtidig mener jeg nordmenn bør tenke seg bedre om. Det finnes absolutt situasjoner hvor det er bedre å leie enn å eie, sier NHH-professor Ola Grytten.

Lønner seg å eie

DN har i sommer omtalt flere spinnville budrunder, og i Oslo er det spesielt rift om små leiligheter.

Denne uken ble en 18 kvadratmeter stor leilighet i Parkveien 5B solgt for 2,6 millioner kroner, tilsvarende en kvadratmeterpris på 144.444 kroner.

Høyskolelektor Dag Hveem ved Handelshøyskolen BI mener det likevel skal en del til før det lønner seg å være leietaker.

Høyskolelektor Dag Hveem ved BI. FOTO: Privat
Høyskolelektor Dag Hveem ved BI. FOTO: Privat
Boligen i Parkveien ble ifjor leid ut for 10.110 kroner i måneden, opplyser Utleiemegleren. Hveem legger til grunn at kjøperen har:

  • 46.5000 kroner i egenkapital (drøye 15 prosent)
  • Fem års fastrente på 2,90 prosent
  • Må betale 1500 kroner i fellesutgifter
  • Har tapte renteinntekter på egenkapitalen på 7.000 kroner

- Et slikt tegnestykket viser at de månedelige utgiftene, hensyntatt skattefradraget, blir på rundt 5.800 kroner i måneden, sier han og fortsetter:

- Så selv med de høye boligprisene, gir det løpende likviditetsoverskudd å eie fremfor å leie. Bakgrunnen for dette er naturligvis at den lave renten.

- Personlig regnestykke

På den annen side understreker han at NHH-professor Grytten har et viktig poeng: På sikt vil lønnsomheten avhenge av boligprisutviklingen og ikke minst hvilke tidsperspektiv kjøperen har.

I sommer har eiendomsmeglere fortalt at det hete Oslo-markedet er preget av både investorer og studenter på boligjakt. De sistnevnte har kanskje et tidsperspektiv på bare tre år.

- På tre år kan du ha «spart» over 150.000 kroner på å eie. Men det meste av dette spises opp av omkostningene ved kjøp og salg, sier Hveem.

Det store spørsmålet er med andre ord hvordan boligprisene utvikler seg.

- Selv ved et lite fall på rundt fem prosent, vil du samlet tape over 100.000 kroner på å eie etter tre år, sier Hveem

- Sørger du for ikke å ha bodd i leiligheten ett år i løpet av de to siste før salget (aksept av bud), vil du få fradrag for tapet og dermed en skattereduksjon på 70.000 kroner. Men hva som skjer med boligprisene i løpet av det året du leier ut, er naturligvis en risiko i seg selv, tilføyer han.

Hveem og Grytten oppfordrer dermed den enkelte til å tenke godt gjennom disse spørsmålene.

- Dette vil alltid være et personlig regnestykke og her finnes det ikke noe generelt svar, understreker Grytten.

SE DNtv: Dette var sommerens minste leilighet

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.