For de som for ett år siden satset sparepengene sine på at oljeprisene skulle halveres i løpet av et år - har pessimismen kastet godt seg.

Flere vil vedde
Avkastningen på DNBs produkt Brent Bear, som vedder på at oljeprisen skal falle, har gitt en avkastning på 315 prosent det siste året. Det gir topplassering på avkastningsoversikten på Oslo Børs liste over ETP'er. Ikke uventet ligger da det motsatte produktet - DNB Brent Bull- for de som trodde oljeprisen ville stige, på avkastningsbunnen med et tap på 80 prosent.

Veddemål mot hvilke retning prisen på  olje- eller andre råvareprodukter skal ta pakket inn i et produkt hvor investoren kan geare seg opp inntil fem ganger innsatsen, blir stadig mer populært.

- På verdensbasis utgjorde i sommer investeringer i såkalte ETP'er like mye som investeringer i alle verdens hedgefond, sa sjefsanalytiker Frode Hagen i Nordea Markets da han- sammen med flere kollegaer - ringte børsbjellen for notering av hele 14 ETP' er på Oslo Børs onsdag morgen.

50 prosent økning
I Norge kom de første ETP-produktene på markedet i 2009 med såkalte Bull og Bear fond som var knyttet til utviklingen i Oslo Børs hovedindeks. Svingningene på børsen før, under og etter finanskrisen ga store muligheter for investorer som veddet om børsen skulle opp eller ned. I tillegg ga det risikovillige investorer mulig til å satse mer enn sin egen kapital, gjennom å geare opp investeringen med lån.

 I følge kommunikasjonssjef Geir Harald Aase på Oslo Børs har omsetningen i markedet for ETP økt jevnt og trutt de siste årene.

- Det siste året har det tatt veldig av. Vi har nå 116 produkter. Den daglige omsetningen har økt med 50 prosent i forhold til 2014, sier Aase. Omsetningen ligger på rundt 20 millioner kroner hver dag. Det er likevel lite sammenlignet med daglige omsetningen av aksjer som ligger mellom tre og fem milliarder kroner på Oslo Børs.

For investorer som ønsker risiko
Blant Nordeas nye ETN- produkter er det tre som er linket til de største utenlandske aksjeindeksene. Det har ikke Oslo Børs fra før. Sjefsanalytiker Frode Hagen i Nordea Markets sier Nordea lenge har vurdert å tilby slike produkter på Oslo Børs. Det nordiske bankkonsernet tilbyr slike produkter både i Danmark og Svergie.

- Vi kom frem til at det var strategisk riktig for oss nå. En notering på Oslo Børs gjør at vi kan nå kunder utenfor Nordea-systemet. Det har også vært etterspurt, sier Hagen.

Han sier Nordea foreløpig ikke har satt seg noe kortsiktig mål for omsetningen i produktene.

- Vi kommer til å notere flere produkter. Vi ser at vi har store muligheter til å bli en ledende tilbyder, sier Hagen.

Hvem er det som investerer i ETP?

- Alle typer kunder, både den kortsiktige trader og langsiktige sparer. Bull og Bear-produktene er mindre egnet for langsiktig sparing. Men det finnes også ETN uten gearing, som har lavere risiko, sier Hagen.

Kundene som vil kjøpe slike produkter må gjennom en hensiktmessighetstest for om de forstår risikoen i produktet, understreker han. En årsak til det er mulighet å geare produktet. Nordea tilbyr for første gang muligheten til å geare investeringen fem ganger. Handelsbanken og DNB har så langt bare tilbudt gearing på fire ganger investeringsbeløpet.

- Det kan bety at du får igjen fem ganger avkastningen - eller at tapet ditt blir fem ganger større, sier Hagen.

 

 

 

 

 

Les også:

Eldrebølgen sikrer lav boliglånsrente

Vil ta 60 kroner for bompassering

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

 

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.