Det er blitt vanskeligere for husholdningene å få lån i de delene av landet som er hardest rammet av den svake utviklingen i norsk økonomi, viser Norges Banks utlånsundersøkelse som ble lagt frem torsdag.

«Flere banker trekker frem at det er regionale forskjeller i både etterspørsel etter lån og i kredittpraksisen. Det er tegn til at veksten i etterspørselen er litt lavere og at kredittpraksisen er strammet litt til i områder med svakest makroøkonomisk utvikling», skriver Norges Bank i en pressemelding.

For landet som helhet falt også husholdningenes etterspørsel etter lån i løpet av årets tre første måneder. Bankene meldte ifjor at de ventet uendret låneetterspørsel i årets første kvartal.

Samtidig melder bankene om litt høyere etterspørsel etter fastrentelån i første kvartal.  Samlet sett kravene for å få lån, som omtales som bankenes kreditpraksis, lite endret. Bankene forventer heller ikke å endre på praksisen fremover.

Bankene rapporterer om lavere utlånsmarginer til husholdningene i første kvartal og de venter ytterligere nedgang i andre kvartal.

Strammer inn overfor oljenæringen

Låneetterspørselen blant bedriftene gikk også ned i første kvartal. Undersøkelsen omfatter bedrifter som ikke driver med lånefinansiering, finanstjenester eller forsikring, de såkalte ikke-finansielle foretakene.

Kredittpraksisen var samlet sett uendret overfor bedrdiftene.

«For næringseiendom ble kredittpraksisen strammet inn noe. Flere banker trekker fram at de også strammer inn overfor foretak innen olje, gass og oljeservice», skriver Norges Bank i meldingen. 

Samlet sett venter ikke bankene vesentlige endringer i kredittpraksisen overfor bedriftene i inneværende kvartal.

Bankene peker imidlertid på at de makroøkonomiske utsiktene trekker i retning av strengere kredittpraksis. I tillegg bidrar hensynet til kapitaldekning, finansieringssituasjonen og næringsspesifikke utsikter knyttet til oljenæringen.

Marinene på utlån til bedrifter økte i første kvartal, blant annet på bakgrunn av høyere finansieringskostnader for noen av bankene. Bankene forventer at marginene øker ytterligere neste kvartal.

«Bankene rapporterer ikke om vesentlige endringer i de øvrige lånebetingelsene for foretak, men enkelte banker oppgir økt bruk av avdragsfrihet på eksisterende lån til foretak innen oljenæringen», skriver Norges Bank. 

Enkelte banker melder også om noe større endringer i kredittpraksis og utlånsmarginer for nye kunder enn for eksisterende kunder. 

Les også:

Butikkansatte sier de blir kontinuerlig overvåket  

Kronen fra historisk topp til bunn på tre år: - Det er en bevegelse vi aldri har sett før

Trendene på to hjul
Dette er motorsyklene som gjelder i år.
03:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.