Den rødgrønne regjeringen har lagt prestisje i å få bygget et ti milliarder kroners gassrør til Grenland, med forlengelse til Sverige og Danmark.

Nå vil ingen i Grenland ha gassen, og prosjektet må sannsynligvis skrinlegges. Dette vil være eneste fornuftige utgang på saken, som har potensial til å bli en skandale.

Før helgen sto det igjen bare én potensiell norsk kunde til gassen gjennom «Skanled» til Grenland, gjødselselskapet Yara. Selskapet trengte imidlertid bare 0,5 milliarder kubikkmeter gass i året, av en total kapasitet på seks milliarder kubikkmeter - altså åtte prosent. Resten av gassen skulle ifølge planene selges til Sverige og Danmark, men heller ikke der er det foreløpig kjøpere nok.

Staten har gått inn og garantert for inntil 30 prosent av investeringene. LO og lokalpolitikere i Grenland har lobbet for røret i årevis. Energiminister Terje Riis-Johansen synes dette er et flott sysselsettingstiltak i en krisetid.

Nå har imidlertid Yara sendt brev til de berørte departementer og sagt at selskapet ikke lenger er interessert i å kjøpe gass fra røret.

Yara-ledelsen mener prisen blir for høy. Det er ikke oppnådd enighet med gasselgerne om avtaler som sikrer tilbakesalg i perioder hvor Yara ikke trenger gassen. Det er også uklart hvem som skal betale for nødvendig infrastruktur på land.

Brevet fra Yara kan tolkes som en søknad til politikerne om å legge inn enda mer penger, selv om selskapet avviser at det er sendt for å få subsidiert gass.

Det har vært sterk skepsis til prosjektet, både hos byråkratene i Olje- og energidepartementet og hos gasselgerne i StatoilHydro.

Stortinget, som skal behandle prosjektet før sommeren, bør dermed si nei. Professor i petroleumsøkonomi, Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger, er presis når han fremholder at hele prosjektet har startet i feil ende: Skanled er prosjektert ut fra et ønske om å få gass til Grenland. Det normale og fornuftige er at selgere av gass bygger rør for å føre den frem på mest mulig effektive måte dit det faktisk finnes et marked.

Man får ikke ku, selv om man har klave.

Å bygge et gassrør til Grenland i et fromt håp om at noen, før eller senere, skal får bruk for gassen, blir for spekulativt. Ti milliarder kroner er, tross alt, veldig mange penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.