Med små forbehold mener ekspertene at sentralbanksjef Svein Gjedrem onsdag sannsynligvis hever styringsrenten for første gang siden finanskrisen slo til.

Les også: - Rentehoppet ikke 100 % sikkert

Men selv om man kan få inntrykket av at Norge spesielt og verden generelt har lagt det verste bak seg, er det noen som er mer engstelig enn kanskje noen gang.

- Kan ramme norsk økonomi
Norsk eksportindustri, særlig verftsindustrien, er svært lite begeistret for tanken på økt rente her til lands, sier sjeføkonom i Innovasjon Norge, John Rogne.

- Norge isolert sett kan ha behov for økende rente nå, men dette vil føre til sterkere kronekurs og store problemer med konkurranseevnen i det internasjonale markedet. Og dersom for eksempel verftsindustrien rammes, vil det kunne bli et problem for hele den norske økonomien, sier han til DN.no.

Håper KPI overbeviser
Derfor håper Rogne og Innovasjon Norge at særlig ett tall bli tungen på vektskålen som gjør at renten holdes på stedet hvil også denne gangen.

- Fall i konsumprisindeksen internasjonalt viser at prisstigningen er på et historisk lavt nivå. Internasjonalt er det dermed ikke grunnlag for Norges Bank til å heve renten, mener Innovasjon Norge.

 

Dette kommer i tillegg til andre argumenter for å sitte rolig, understreker Rogne.

- Fortsatt betydelig ledig kapasitet i næringslivet i Europa taler også imot renteheving, mener sjeføkonomen.

Den historiske meget lave prisstigningen viser ifølge Innovasjon Norge at verden slett ikke er ute av finanskrisen.

- Norges Bank kan ikke heve renten hvis vi skal ta hensyn til de internasjonale forholdene, som er veldig tydelige og negative, sier Rogne.

At de internasjonale forholdene er så dårlige, er derimot et syn mange ikke deler. Flere økonomer argumenterer heller for det motsatte når de begrunner hvorfor renten trolig skal opp.

Innovasjon Norge har også funnet frem en spørreundersøkelse fra Financial Times for å underbygge argumentasjonen.

Undersøkelsen viser at bedriftsledere i Europa ikke tror det kommer en ny oppgang nå. Det er tvert om økende arbeidsledighet, og lite nye investeringer samtidig som lønnsomheten er svekket.

- Dilemma
Innovasjon Norge er samtidig klar over at den lave renten i Norge helt klart også har sine negative sider.

- Hvilket ansvar føler dere for at lav rente for eksempel kan forårsake en boligboble her hjemme?

- Det er helt klart et dilemma. Men for å dempe den innenlandske etterspørselen må det store endringer til i renten for at det skal monne. Norsk industri opererer i et marked som er langt mer følsomt for endringer i renten, fremholder Rogne overfor DN.no.

Les også: Pund-knekk gir råbillig London-shopping

Diskutér saken under. Hvem bør Gjedrem ta mest hensyn til når han fastsetter renten onsdag?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.