Brasil slapp unna den globale finanskrisen. Spørsmålet er om president Lulas etterfølger er like heldig, skriver Dagens Næringsliv.

Verden har vært gjennom den mest rystende økonomiske krisen siden 1930-tallet. Da det brøt løs ble de store utviklingslandene utpekt som sannsynlige ofre.

Men under palmene i Rio de Janeiro er det vanskelig å finne noen som klager. Det er vanskelig å finne noen som har merket noe særlig i det hele tatt.

Lyse utsikter
Brasil var et av de siste landene som opplevde nedturen og et av de første som så ny vekst. Som i andre velfungerende land ble renten satt ned, valutaen beholdt sin relative verdi.

Utsiktene er lyse: Det er ventet en økonomisk vekst på fem-seks prosent i år. Utenlandsinvesteringene i Brasil steg med 30 prosent i 2009 - et år der totale utenlandsinvesteringer i resten av verden falt med 14 prosent.

- På høyden av krisen og usikkerheten, da investorer trengte likviditet, da virket markedene, mener Maria Helena Santana, leder for CVM, Brasils finanstilsyn.

President Lulas politisk baserte ønske om å regulere markedene og Brasils relativt lukkede økonomi kan se ut som har reddet Brasil fra krisen.

Mye flaks
Lula-administrasjonen møtte krisen ved å øke offentlige utgifter med tilsvarende omtrent en prosent av bnp, i hovedsak ved å øke offentlig aktivitet. Tilsvarende omtrent 300 milliarder kroner ble pumpet inn i banksystemet fra sentralbanken og avgiftene på salg av biler ble midlertidig fjernet.

Brasil har hatt flaks med at Lula er den politikeren han er, men i løpet av året går han av. Brasil har hatt flaks med råvarepriser, flaks med nye oljefunn i 2007 som kan gjøre landet til en stor eksportør i årene som kommer. Men flaksen behøver ikke å vare.

Paradisproblemene
Brasil er et stabilt demokrati som steller ganske pent med utenlandske investorene, men har samtidig klassiske ulandsproblemer, skriver DN.

* Det er nær håpløst å si opp en offentlig ansatt, byråkratiet er tregt og rettsvesenet dysfunksjonelt. Politikerne lover reform i offentlig sektor, evnen virker mer begrenset.

* Korrupsjonen går til toppen av samfunnet og en skandale holdt på å felle Lulas regjering i 2005. Ifølge Transparency International ligger landet imidlertid bedre an enn for eksempel Kina.

* Ifølge internasjonale sammenligninger er ikke Brasil lenger blant de mest voldelige landene på kloden, men ingen ser ut til å ha fortalt nyheten til brasilianerne. Med mer enn 20 drap per 100.000 innbyggere i året holder landet seg blant klodens 20 mest morderiske nasjoner.

Les hele saken, samt Terje Erikstads kommentar, i Dagens Næringsliv fredag. DN belyser den nye verdensøkonomien i en ny serie som starter i dag.

Les også: - Vi står ikke ved verdens ende

- Kapitalismen har aldri vært mer effektiv


Nesten 10 % vekst i Brasil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.