Hellas' statsminister Giorgos Papandreou forsøker å skremme sin egne partifeller til lydighet, tror gresk analytiker.

Onsdag erklærte Papandreou først at han kunne gå av, før han tilbød seg å lede en samlingsregjering sammen med opposisjonen.

Da dette framstøtet ikke førte fram, varslet statsministeren at han vil be nasjonalforsamlingen om en tillitserklæring og danne ny regjering uten å søke støtte fra flere partier.

All den politiske manøvreringen var i hovedsak et forsøk på å skremme medlemmer av regjeringspartiet PASOK til lydighet, tror analytiker Theodore Couloumbis fra tankesmien ELIAMEP.

– Trolig ønsker han å få dem til å frykte Gud, og gjøre det klart at hvis du ikke støtter denne regjeringen, så blir det nyvalg, sier Couloumbis.

– Utsatt for tortur
Han mener Papandreou i praksis har utsatt PASOK-medlemmene for «kinesisk tortur» for å få dem til å slutte opp om regjeringens linje.

Det betyr å godta de smertefulle kravene som EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har stilt som betingelse for å gi Hellas mer økonomisk krisehjelp.

De siste dagene har minst to representanter for PASOK i nasjonalforsamlingen varslet at de ikke vil stemme for innstrammingstiltakene.

– Du må være grusom som en tiger for å stemme for disse tiltakene. Det er ikke jeg, konstaterer George Lianis, som har gått ut av PASOKS gruppe i nasjonalforsamlingen.

Dermed ser det ut til at flertallet for den økonomiske hestekuren har skrumpet inn til 154 representanter i den lovgivende forsamlingen med 300 seter.

Krever nyvalg
Da Papandreou foreslo en samlingsregjering, svarte det konservative opposisjonspartiet Nytt demokrati med å kreve reforhandling av betingelsene for den økonomiske krisehjelpen.

Det avviste statsministeren, noe som fikk Nytt demokrati til å forlange nyvalg.

– Det er åpenbart at de eneste som kan finne en løsning nå, er det greske folket, erklærte opposisjonsleder Antonis Samaras.

Analytikere tviler likevel sterkt på om det vil bli holdt noe valg, så sant ikke flere PASOK-medlemmer vender regjeringen ryggen. I øyeblikket ser det ut til at Papandreou får det som han vil når han torsdag ber nasjonalforsamlingen om en tillitserklæring.

Ny finansminister?
Når statsministeren deretter stokker om på regjeringskabalen, er det ventet at han setter sammen et lag som vil gjøre det lettere å gjennomføre de økonomiske innstrammingstiltakene.

Hvorvidt finansminister George Papaconstantinou vil få beholde jobben, er uvisst. Han er hovedarkitekten bak de forhatte krisetiltakene, som så langt ikke har sikret staten like store inntekter som man hadde håpet.

– Det er mulig at Papandreou må kvitte seg med finansministeren som et offerlam, sier en kilde i regjeringen som ikke ønsker å bli navngitt.

En av de mest aktuelle kandidatene til å etterfølge Papaconstantinou, dersom han får sparken, er Lucas Papademos. Han er tidligere nestsjef for Den europeiske sentralbanken (ECB), som i disse dager har en viktig rolle i svarteperspillet om hvem som skal gi Hellas mer økonomisk krisehjelp.

Les også: Vanskelig dragkamp om gresk krisepakke

Vil omringe den greske nasjonalforsamlingen



- Gresk konkurs er uunngåelig

Nedgraderer Hellas ytterligere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.