Nå foreslår de foreslår en internasjonal traktat som forbyr utplassering av våpen utenfor jordkloden. USA avviser forslaget.

– Hvis vi ikke hindrer et våpenkappløp i rommet, vil vi ikke ha internasjonal sikkerhet, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en nedrustningskonferanse i Genève tirsdag.

– Arbeidet med å forhindre et våpenkappløp i verdensrommet står på dagsorden under konferansen. Det er på tide å begynne å arbeide seriøst og praktisk på dette området, fortsatte han.

Forbud

En ny traktat bør innebære forbud mot utplassering av alle våpentyper i rommet og mot maktbruk og trussel om maktbruk mot gjenstander i rommet, mener den russiske utenriksministeren.

Da Kina testet en anti-satellittrakett i januar ifjor, økte bekymringene for et våpenkappløp mellom USA, Russland og Kina.

– Dersom én stat utplasserer våpen i verdensrommet, vil det utvilsomt utløse en kjedereaksjon. Og dette vil igjen øke faren for en ny runde i våpenkappløpet både i rommet og på jorden, advarte Lavrov.

Et forbud mot utplassering av våpen i rommet, inkludert masseødeleggelsesvåpen, ble første gang innført gjennom den såkalte Outer Space Treaty i 1967. Men avtalen regulerer ikke nedskyting av satellitter.

Avviser

USA avviste tirsdag det russiskkinesiske forslaget, fordi amerikanerne mener et forbud mot våpen i verdensrommet vil være umulig å overvåke.

– Vi er imot nye lovverk eller andre restriksjoner på bruken av verdensrommet, sa Det hvite hus’ talskvinne Dana Perino.

Hun mente at den beste måten å avverge et våpenkappløp i rommet på, ville være å oppmuntre til fritt innsyn og tillitsskapende tiltak. Dermed behøver ikke enkeltland gå og lure på hva de andre driver med, framholdt Perino.

Ifølge den amerikanske talskvinnen vil enhver gjenstand som bevisst plasseres på kollisjonskurs med et romfartøy, kunne defineres som et våpen. Det gjør et våpenforbud umulig å overvåke, sa hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.