Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Staten tar brorparten når du kjøper billig vin

Tekst

Hvis du kjøper en billig vin, går mesteparten av pengene til statskassen.

Mesteparten av pengene du betaler for Vinmonopolets rimeligste vinflasker går til staten. Dette fordi alkoholavagiften beregnes på grunnlag av alkoholprosent. Avgiften per flaske blir dermed like stor for alle vinflasker med samme alkoholprosent.

For den som liker dyre viner blir andelen som betalles i avgift mindre per flaske. De som koster på seg dyr vin rammes dermed relativt sett mindre av den norske alkoholpolitikken. Dette fordi kostbare viner har samme tilleggsavgiift som de billige.

Smak har brukt Norges største vindistributør Vecturas kalkylemodell for å se hvor mye staten og produsenten sitter igjen med - for en flaske vin til 120, og en til 250 kroner. Eksemplene er vin importert fra en vilkårlig produsent i Sør-Europa med 13,5 prosent alkohol. Eurokursen er 8,69 kroner og transportutgiftene vil variere noe i forhold til volum.

I 2013 bidro alkoholavgiften med 12,4 milliarder kroner til statskassen. Men den raskt økende avgiften fører også til at prisen for akseptabel kvalitet stadig flyttes oppover.


Utvikling i alkoavgiften på drikke med alkoholstyrke mellom 4,75 og 22 prosent.
(Kroner per alkoholprosent og liter)

  2008          2009          2010          2011         2012          2013          2014         2015

  3,84 kr.    3,96 kr.    4,03 kr.   4,31 kr.    4,38 kr.    4,46 kr.    4,45 kr.   4,64 kr.

 

Vinmonopolet har nylig foretatt tidenes mest omfattende kundeundersøkelse som viser at åtte av ti nordmenn er ineteressert i vin. Undersøkelsen viser at vi i gjennomsnitt betaler 130 kroner for en vinflaske, men at nordmenn er villige til å strekke seg opp til 250 kroner.

Alkoholavgiften er en av statens særavgifter. Formålet er å gi staten inntekter og redusere alkoholforbruket i befolkningen.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.