Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Elegant burgunder

Tekst
Ekteparet Louis Boillot og Ghislaine Barthod driver hvert sitt vinhus i Burgund. Foto:

Ekteparet Louis Boillot og Ghislaine Barthod driver hvert sitt vinhus i Burgund. Foto:

Ekteparet Ghislaine Barthod og Louis Boillot i Burgund driver to vinhus i samme kjeller.

Ghislaine Barthod har sammen med ektemannen Louis Boillot både utvidet og bygd en ny kjeller på Barthods gamle eiendom midt i Chambolle-Musigny. Her deler de plass og utstyr, selv om de egentlig driver to forskjellige domainer.

– Alle mine vinmarker ligger i Chambolle-Musigny, mens Louis' marker befinner seg i Gevrey-Chambertin, i Chambolle og Nuits-Saint-Georges, forteller hun.

– Jeg er glad jeg bare har én hovedappellasjon å fokusere på, sier hun, og legger til at hun er glad den er i Chambolle-Musigny.

– Den passer svært godt sammen med måten jeg lager vin på.

Mangler kroner på verket. Ghislaine Barthods premier cru og village-viner er så gode at man kan bare forestille seg hva hun kunne gjort med et enda bedre utgangspunkt. Veldig få vinmakere i verden skaper mer elegante viner bedre enn nettopp Barthod.

Som kvinne oppvokst i en mannsdominert verden i Burgund var det ikke naturlig at det var vinmaker hun skulle bli. Likevel overtok Ghislaine Barthod etter sin far Gaston i 1986 og fikk sitt eget navn på etiketten i 1992.

Barthod eier 6,7 hektar, som inkluderer åtte forskjellige premier cru-marker i Chambolle-Musigny, samt noe villages og litt regional burgunder. Selv om familien har drevet med vinproduksjon i rundt 100 år, er mesteparten av vinmarkene i dag kjøpt inn på 80-tallet.

Bedre. Barthod har gått på vinskole og har gjort mange grep etter at hun overtok, blant annet har utbyttet i vinmarken gått betraktelig ned. Parallelt har kvaliteten gått opp, særlig etter 2000.

Det som er blitt Ghislaine Barthods kjennetegn, er at hun lager viner som stråler kanskje mer i mindre gode år, men som i gode årganger fort kommer litt i skyggen av andre. Vinene hennes fra mellom årgangen 2011 er som alltid elegante og delikate. Det eneste som mangler er en grand cru-plott.

Burgundfamilie. Louis Boillot på sin side eier 6,8 hektar vinmark spredt over hele Burgund. Han startet for seg selv i 2002 etter at han fikk arven etter sin far Lucien Boillot.

- Jeg har litt mer å gjøre under innhøstingen enn det Ghislaine har. Jeg må bevege meg fra Volnay i sør til Fixin i nord, mens hun kan være her i Chambolle, smiler han.

Boillot-familien er en av Burgunds store vinfamilier og har grener i nærmest alle landsbyer i regionen.Flere av dem er berømte vinprodusenter. I motsetning til sine slektninger lager Louis Boillot elegante og nærmest feminine viner, med mer finesse enn de fleste andre.

På det norske markedet er det 2009 som er hans siste årgang, mens Barthod nå er ute med 2011.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.