Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stort fra mikroskopisk vingård i Burgund

Tekst
Denis Bachelet i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: produsenten

Denis Bachelet i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: produsenten

For Denis Bachelet er finesse i vinen viktigere enn alt annet.

Det merkes på vinene. Sjelden finner man mer elegante og delikate viner enn hos Denis Bachelet i Gevrey-Chambertin, selv i Burgund.

Tidligere har vinene til denne mikroskopiske eiendommen på knappe fire hektar bare vært tilgjengelig i et mindre antall flasker igjennom spesialbestillinger. I anledning spesialpolenes burgundlansering i februar ble Bachelets 2011- og 2012-årgang for første gang tilgjengelig for allmenheten. Og fortsatt finnes det flasker igjen på flere av polene.

Ny vår. Da Denis Bachelet ble født i Spy i Belgia i 1963, var det lite som tilsa at han skulle bli en av Burgunds mest ikoniske vinprodusenter.
Som ung besøkte han besteforeldrenes vingård i Gevrey, og ble tidlig betatt av livet i vinens verden. Allerede som 16-åring visste han at det var vinmaker han skulle bli. Etter tre år på vinskole i Beaune begynte han å jobbe sammen med sine besteforeldre. Og i 1981 overtok han deres vingård etter at bestefaren døde.

Da han overtok gården var den på skarve 1,8 hektar, bestående av 0,43 hektar i grand cru marken Charmes-Chambertin, og litt premier cru vinmark i Gevrey. Siden besteforeldrene hadde vært mer eller mindre pensjonert siden 1973, måtte alt bygges opp igjen på nytt, dessuten var det vanskelig å leve av underkant av to hektar. Flere vinmarker ble kjøpt, de siste i 2011 i appellasjonen Côte de Nuits Villages og vinmarken Les Evocelles i Gevrey. 

Denis Bachelet i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: Produsenten

Denis Bachelet i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: Produsenten

Drahjelp. I 2008 fikk han hjelp av sin sønn Nicolas som med tid og stunder kommer til å ta over etter sin far. Noe som har resultert i at de ønsker å kjøpe mer vinmark, for å øke den beskjedne produksjonen.

Denis Bachelet er i fast tro på at en god pinot noir blir til i vinmarken, hvor han utfører alle de nødvendige operasjoner som grønn innhøsting, bladkontroll og sortering for å oppnå de aller beste druene.

Vel inne i kjelleren havner druene på et sorteringsbord hvor alle som ikke har optimal modenhet eller har spor av råte blir plukket bort. Alle druene blir avstilket og deretter lagt på eikefat. Hans eneste grand cru Charmes ligger på rundt halvparten nye fat og halvparten brukte fat, mens de andre vinene har en tredjedel nye fat. 

Målet med vinene er å oppnå finesse og et klokkerent druepreg, noe han oppnår i nærmest alle årganger. Det gjør Denis Bachelet til et av de sikreste kortene i Burgund.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 

Les også:

Perfekt vin til lammelår

Elegant burgunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.